Dačić: Nisu samo reforme ključne za ulazak u EU

|   Info
Zahtevi za rešavanje političkih odnosa između Beograda i Prištine, ali i Skoplja i Atine, svedoče o tome da za članstvo u EU nisu ključne samo reforme, rekao je u Londonu prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

 

Izvor: RTS, Tanjug

Ivica Dačić je, na sastanku ministara spoljnih poslova u okviru samita o Zapadnom Balkanu, koji se održava u Londonu, podvukao da za Evropsku uniju reforme nisu jedina stvar na koju gleda.


"Na primer, mi možemo biti najdemokratskija zemlja na svetu, ali ako niste napredovali u dijalogu sa Prištinom, nema napretka ni u pregovorima sa EU. Imate slučaj Skoplja i Atine, Makedonija je mogla u smislu reformi da radi šta hoće, ali da nisu rešili pitanje imena, nikada ne bi napredovali dalje", rekao je Dačić.

Dačić je, stoga, predložio da se unutar postojećih članova Unije izvrši analiza i proveri koliko su te države stvarno u skladu sa standardima EU.

Šef srpske diplomatije je ukazao da reformama upravlja EU, kroz otvaranje i zatvaranje poglavlja, koja, kaže, takođe ima svoje uslove za otvaranje i zatvaranje, i podsetio da Srbija na taj način trenutno pregovara.

Imajući u vidu šta se sve govorilo u proteklih dvadesetak godina, primećuje Dačić, kaže da je trebalo da Srbija odavno bude deo EU.

"Svaka vlast, još od Gorana Svilanovića do mene, obećavala je da će to biti evo baš sada za ovu priliku", kaže Dačić.

Smatra da su svi postali pomalo umorni i od reformi i od proširenja, kako zemlje u regionu, tako i zemlje u EU.

"Mislim da je, posle izlaska Velike Britanije iz EU, jedina nada i spas za EU da Zapadni Balkan uđe", zaključio je Dačić.

"Srbija spremna da rešava sva pitanja sa regionom"

Srbija je spremna da rešava pitanje odnosa sa Prištinom, a isto tako je spremna da rešava i sva otvorena pitanja sa drugim zemljama u okruženju, izjavio je ministar Dačić.

Dačić je na sastanku sa predstavnicima civilnog društva u okviru samita o Zapadnom Balkanu u Londonu kazao da je potrebno da se prevaziđu političke razlike, te da je nemoguće u potpunosti graditi ekonomske odnose bez rešavanja političkih problema.

"Postoji mnogo problema iz prošlosti, ali to je nešto što se ne može ispraviti, može da se ispravi samo budućnost. Mi smo spremni da rešavamo pitanje odnosa sa Prištinom, isto tako spremni smo da rešavamo otvorena pitanja i sa drugim zemljama u okruženju, poštujući interese svakog naroda i uvažavajući međunarodno pravo", kazao je Dačić.

Dodao je da u tom smislu svako treba da se stavi u poziciju onih drugih, kako bi svi bolje razumeli probleme sa kojima se drugi suočavaju.

Dačić je naveo da se Srbija raduje pronalaženju rešenja problema vezanog za ime Makedonije.

"Makedonija je bratska i prijateljska zemlja i radujemo se napretku svih drugih zemalja u regionu, jer šta god da mi mislimo jedni o drugima, mi ne možemo da pobegnemo od situacije da smo svi mi braća ili sestre, da dolazimo iz iste zemlje, koja se nekada zvala Jugoslavija, osim Albanije, naravno", naveo je Dačić.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar