"Nema više prostora za auto-pilota u politici"

|   Info
Srbija nastavlja rad na tome da ubedi svoje prijatelje i partnere da podrže rezultat dijaloga BG i PR, jer to će biti jedino kompromisno i održivo rešenje.
Foto: FoNet

 

Izvor: Tanjug, B92

To je izjavio prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ističcući da "ništa iznuđeno i nametnutno neće doprineti dugotrajnoj stabilnosti regiona".

"Konstruktivna pomoć je uvek dobrodošla, ali ne i opstrukcija. Ako je Srbija prihvatila cenu za svoje pogrešne odluke, mislim da i druge zemlje treba da ukinu inerciju u svojoj međunarodnoj politici, jer se vremena menjaju. Nema više prostora za auto-pilota u politici", rekao je Dačić u intervjuu za magazin CorD.

On je napomenuo da je rano je govoriti o ishodu dijaloga Beograda i Prištine, ali je dodao da smo konačno došli u fazu razgovora o modalitetima održivog rešenja, i zato su očekivanja o ishodu dijaloga velika.

"Mislim da je Srbija dokazala da je spremna da vodi suštinski dijalog za trajno rešavanje pitanja Kosova i Metohije, ali kroz postizanje održivog kompromisa. U tom smislu za Srbiju je neprihvatljivo da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije kao ishod dijaloga, jer se onda tu ne radi o dijalogu za postizanje trajnog rešenja, već u prihvatanju politike svršenog čina Prištine i dela međunarodne zajednice, što ponavljam, Srbija sa time ne može da se saglasi. Takođe, za Prištinu je neprihvatljivo da dobije širu autonomiju u okviru Srbije. Dakle, to su sigurno dve opcije koje nisu tema razgovora", istakao je Dačić.

Prema njegovim rečima, "svedoci smo da jedna od članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija ne podržava, ili ništa ne doprinosi dogovoru Beograda i Prištine, zapravo čini sve da do njega ne dođe".

"Ipak, takođe smo svedoci promene stavova dela međunarodne zajednice, ili bar uzimanja u razmatranje različitih predloga koji su na stolu", dodao je Dačić.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar