Dačić: Priština više nije miljenica

|   Info
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da međunarodna zajednica smatra da Priština predstavlja najveći problem za postizanje konačnog rešenja u dijalogu o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.
Foto: Fonet

 

Izvor: Fonet

Oni više nisu miljenici međunarodne zajednice, rekao je Dačić i dodao da u Prištini pokušavaju da stvore utisak o postojanju političke konfuzije zbog koje ne mogu da sprovedu ono što su obećali.

Svakodnevne izjave sa Kosova predstavljaju pozorište u njihovoj kući. Oni ne žele nikakve dogovore, niti da gone počinioce ratnih zločina, naveo je Dačić.

Prema njegovim rečima, ne postoji demarkacija između Srbije i Kosova, jer nema granice, pošto Kosovo nije država.

Ta administrativna linija postoji decenijama, a Kfor je na njoj od 1999. godine, izjavio je Dačić.

Srpski narod je vekovima bio podeljen između dva moćna carstva, različitih religijskih i političkih sistema, i često gubio verski identitet, ali ne i jezički, izjavio je Dačić, tokom susreta sa učesnicima 16. međunarodnog kongresa slavista, koji se održava u Beogradu.

Mitovi, legende, junačke pesme prenosili su se sa generacije na generaciju zahvaljujući zajedničkom jeziku, koji je postao uporišna tačka očuvanja kolektivnog identiteta, rekao je Dačić.

On je ocenio da se sve većom marginalizacijom upotrebe ćiriličnog pisma, što se pravda univerzalnošću latinice, trajno narušava kulturološki identitet naroda.

Slovenski jezici se suočavaju sa izazovima, pre svega kroz proces globalizacije i razvoj i primenu informatičke tehnologije, koja je nametnula anglosaksonski jezički obrazac kao dominantan i neophodan, rekao je Dačić.

On je izjavio da su političke i ekonomske krize zapljusnule Evropu i izazvale zabrinutost evropskih naroda za opstanak svog demografskog i kulturnog nasleđa.

Dačić je rekao da situaciju na Balkanu dodatno komplikuje stalni proces fragmentacije srpskog jezika, gde se političkim i državotvornim razlozima opravdava stvaranje novih jezičkih varijeteta.

Oni se lingvistički ne razlikuju, ali na političkoj ravni dobijaju osobine drugačijeg, nacionalno-državnog, i često identitet grade poricanjem svog jezičkog originala, izjavio je Dačić.

Prema njegovim rečima, okupljanje vodećih svetskih slavista je pravi način da se prevaziđu izazovi sa kojima se suočava slavistika.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar