Dačić: Ja sam optimista, nametnimo pozitivnu agendu

|   Info
Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je strateško opredeljenje Srbije članstvo u EU, za šta su dokazi obimne reforme koje sprovodimo, usaglašavanje sa evropskim standardima, izražena snažna politička volja da postignemo održiv kompromis sa Prištinom i regionlana saradnja koju Srbija potencira.
Foto: FoNet

 

Izvor : Tanjug, RTS

Dačić je, na sedmom "Samitu EU – jugoistočna Evropa, o održivom razvoju za Balkan – Srbija u vodećoj ulozi", u organizaciji londonskog Ekonomista, podsetio da Strategija proširenja EK definiše 2025. godinu kao okvirni vremenski rok pristupanja Srbije EU i prepoznaje je kao zemlju koja je, uz Crnu Goru, najviše odmakla u procesu evropskih intergacija.

"Dokumentom je otvorena nova perpektiva državama regiona i važno je iskoristiti priliku koja se ukazuje", rekao je Dačić na skupu, čiji je medijski partner agencija Tanjug.

Primetio je, međutim, da aktuelni momenat karakterišu i izazovi pred samom EU, što što može uticati na proces evropskih integracija zemalja regiona, poput migrantske krize, predstojećih izbora za EP, rekompozicije u institucijama Unije, Bregzit.

Ipak, istakao je da to ne treba da bude izgovor da još intenzivnije ne radimo na sopstvenom reformisanju.

"Ostvareni napredak zemalja regiona predstavlja značajan rezultat i ne sme se dozvoliti da on bude ugrožen usled mogućih neprevidivih političkih kretanja u EU i njenom okruženju", rekao je i dodao da je važno da i zemlje članice budu jasnije i odlučnije u porukama koje šalju državama kandidatima i njihovim građanima.

Istakao je da jačanje regionalne saradnje kompelementaran proces, putu ka EU, kao i mehanizam koji doprinosi pomirenju i daje dodatni impuls razvoju.

Kao značajne rezultate naveo je otvaranje Regionalne kancelarije za mlade u Tirani, sporazum o osnivanje Transportne zajednice u Beogradu, koji bi trebalo da počne sa radom do kraja godine, Komorski investiocioni forum i zvanično pokretanje Fonda za Zapadni Balkan.

Podsetio je da srpska vlada preduzima mnogo u domenu infrastrukture, digitaliazije, eneregetike, trgovine i ponovio da je za nas put Niš–Priština–Merdare–Tirana–Drač jedan od ključnih prioriteta, uz obnovu železničke infrastrukture.

"Probleme u regionu rešiti mirnim putem"

Dačić je, ne želeći da govori o problemima unutar drugih država regiona, poručio je da je jedini način da se oni reše mirnim putem, dijalogom, te da saradnja i traženje zajedničkog interesa nemaju alternativu.

"Balkan je dugo godina bio simbol za rat, za deljenje društva, čak postoje i pogrdni nazivi u stranim jezicima da se ne sme dozvoliti balkanziacija u njihovom prostoru. To je relativno pitanje, da li sa pravom nosimo taj epitet. Mislim da smo kvalitetniji od onoga kako nas drugi vide", rekao je Dačić.

Primetio je da u sali vidi da sede zajedno ambasadori zemalja koje su često i ratovale i imale suprotstavljene stavove, i da je to primer koji i mi treba da sledimo i da ubrzamo naš korak, a ne da idemo čestom logikom "jedan korak napred, a dva ili tri nazad".

Poručio je i da Srbija podržava da sve zemlje regiona budu članice EU i da se raduje uspesima svake, jer imamo više stvari koje nas povezuju od onih koje nas dele.

Voleo bi, kaže, da datum 2025. godine, koji danas izgleda tako daleko, ne bude termin koji će stalno biti odlagan.

"Od kada znam za sebe, stalno se ti termini odlažu I nadam se da ćemo svi biti u dobroj formi kada Srbija i druge zemlje regiona uđu u EU. Pod uslovom da EU opstane", rekao je Dačić i šaljivo dodao: "A, ako i ne opstane velika opasnost i rizik će biti kad svi mi uđemo tamo".

"Važno da region pokaže zrelost" 

Dačić je ukazao da je važno da region pokaže zrelost, i da prošlost koju često raličito tumačimo, a koju ne možeo da izbrišemo, ne predstavlja prepreku, već da nas motiviše da zakoračimo u budućnost.

Kako je rekao, u jedna od tema skupa je i "Održivi oporavak Balkana?" i zamolio organizatore da skinu znak pitanja, jer bez održivog oporavka nećemo moći dalje.

"Kada pogledate ko su danas članice EU, a da se nalazimo u ovoj sali pre 30 godina, ko bi rekao da će tako biti? Da će neke od njih biti u Uniji, a da će Srbija tek čekati 2025. godinu? Zato iskoristimo vreme koje je pred nama. Ja sam optimista i želim da svi jedni drugima nametenemo pozitivnu agnedu", rekao je Dačić.

Zahvalio je organizatorima što se skup održava u Beogradu i šaljivo zaključio: "Da poručim srpskim biznismenima da još nisam video skup koji Grci organizuju, a da se ne održava u Metropolu. Ekonomija je ekonomija".

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar