Dačić: Prijem Kosova bi bila velika opasnost

|   Info
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u Strazburu da se Srbija protivi prijemu Kosova u Savet Evrope.
Foto: FoNet

 

Izvor: b92

On je ocenio da bi to predstavljalo direktno kršenje međunarodnog pravnog poretka i svih statutarnih normi te panevropske organizacije.

"Smatramo da svaki prijem 'Kosova' pre institucionalnog kraja dijalog Beograda i Prištine predstavlja veliku opasnost za destabilizaciju čitavog regiona", naveo je Dačić koji je u Strazburu prisustvovao svečanosti povodom obeležavanja 15 godina od prijema Srbije u Savet Evrope (SE).

Dačić je ocenio da argumenti Prištine više ne nailaze međunarodnu podršku i dodao da zato misli da nema nikakvih šansi da Kosovo bude primljeno u Interpol, imajući u vidu da je veliki broj zemalja promenio svoje stanovište, saopštilo je Ministarstvo spoljnh poslova.

"Mnogo je bolje da se okrenu dijalogu nego da na ovakav način pokušavaju da uđu u razne međunarodne institucije", rekao je ministar koji je dodao da je sedam država povuklo priznanje Kosova u ovoj godini, među njima i Lesoto, a da će do kraja godine broj zemalja koje priznaju Kosovo biti manji od 100. Povodom godišnjice prijema Srbije u SE Dačić je ocenio da su koristi od članstva za Srbiju "ogromna", pre svega kada je reč o harmonizaciji zakonodavstva, zaštiti ljudskih prava, vladavini prava i demokratiji u najširem smislu reči, dok je za građane korist to što su dobili i nadležnost Evropskog suda za ljudska prava.

"Naše članstvo je usledilo nakon atentata na premijera (Zorana) Đinđića, u cilju konsolidacije demokratije u Srbiji i mislim da je postignut ogroman napredak, naročito poslednjih godina", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je razgovarao s generalnim sekretarom Saveta Evrope Torbjornom Jaglandom "koji veoma uvažava doprinos Srbije stabilizaciji prilika u regionu" i da ga je informisao o razgovorima koji se vode sa Prištinom.

"On je sam rekao da postoje dva problema, a to su Bregzit - kada je EU u pitanju, i mogući izlazak Rusije iz SE. Podržavamo nastojanja generalnog sekretara Jaglanda da se iznađe rešenje koje bi omogućilo učešće svih i koje bi omogućilo opstanak SE kao jednog ključnog oslonca evropske institucionalne arhitekture", dodao je Dačić.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar