Dačić: Izvanredni odnosi Srbije i Španije

|   Info
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i šef diplomatije Španije Đozep Borelj konstatovali su da su bilateralni odnosi dve zemlje izvanredni.
Foto: FoNet

 

Izvor: Tanjug

Ivica Dačić je, posle sastanka u Malagi u okviru Mediteranske konferencije OEBS-a, rekao da je španskog kolegu pozvao da poseti Srbiju da bi razmenili informacije, ali i učvrstili saradnju.

"Španija najviše podržava teritorijalni integritet Srbije u okviru Evropske unije i ona je velika brana za to da neko može ultimativno da postavlja pitanje priznanja Kosova kao uslov za dalje evrointegracije Srbije. Konstatovali smo da su bilateralni odnosi izvanredni", kazao je Dačić.

Ministar je učestvovao na Mediteranskoj konferenciji OEBS-a u Malagi, a reč je o najznačajnijem skupu u okviru slovačkog predsedavanja OEBS-ovoj Kontakt grupi za saradnju sa mediteranskim partnerima. 

Dačić je rekao da se sastao i sa ministrom spoljnih poslova Slovačke, Miroslavom Lajčakom, budući da Slovačka od januara iduće godine preuzima predsedavanje OEBS-om.

"To nam je veoma važno, i bitno je da u tom periodu dođe do rukovođenja organizacijom na takav način da se poštuje statusna neutralnost, imajući u vidu da je Albanija podnela proceduru za predsedavanje od 2020. godine. Naš ulov da to prihvatimo je da se Albanija pridržava statusne neutralnosti i poštuje principe te organizacije", rekao je Dačić.

Jedna od tema bilo je i uključivanje svih zemalja članica OEBS-a u saradnju sa mediteranskim zemljama, rekao je on, istakavši da će Srbija uskoro podneti zahtev da bude član Unije za Mediteran.

"Želimo da u Španiji budemo što više prisutni, otvorili smo ranije počasni Konzulat u Saragosi, sada i u Sevilji, želimo da otvorimo i u Barseloni...Španija je ogromna zemlja, naš prijatelj i treba to da iskoristimo za što bolje političke i ekonomske veze i da pomažemo našim građanima koji se nalaze u ovom regionu", zaključio je Dačić.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar