Počeo sastanak Putin - Vučić

|   Info
U Moskvi počeo sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina i Srbije Aleksandra Vučića.
Foto: Fonet

 

Izvor: B92, Beta, Tanjug

Na početku sastanka, Putin je rekao da će se razgovarati o odnosima dve zemlje i situaciji u regionu. Vučić je rekao da su odnosi dve zemlje veoma dobri i zahvalio Rusiji na zaštiti medjunarodnog prava i interesa Srbije. On je rekao da je situacija na Zapadnom Balkanu složena i da Srbija trpi provokacije ali da želi mir i stabilnost, dodajući da je rešenje za Kosovo još daleko.

Da će o tome biti reči piše i američka agencija Blumberg koja je izvestila da će se predsednik Srbije u Moskvi sastati s predsednikom Rusijeradi razgovora "o načinima da se postigne dogovor s Prištinom pošto je plan o izmeni granica naišao na međunarodni otpor".

Vučić, piše Blumberg, traži široku međunarodnu podršku EU i SAD da poboljša odnose s Prištinom što je, podseća se u tekstu, preduslov za pridruživanje obe strane EU u narednoj deceniji.

Blumberg podseća da su Vučićev predlog o dogovoru kojim bi se, eventualnom razmenom teritorija, kosovskim Srbima i etničkim Albancima omogućilo da žive tamo gde njihovi sunarodnici čine većinu stanovništva, odbacila nemačka kancelarka Angela Merkel i drugi lideri EU u strahu da bi to moglo da ponovo razbukta tenzije koje su dovele do najkrvavijeg sukoba u Evropi posle Drugog svetskog rata, u bivšoj Jugoslaviji.

U tekstu se podseća i da je na stotine demonstranata marširalo proteklog vikenda u Prištini protiveći se planovima za podelu, dok je kosovski predsednik Hašim Tači posetio oblast na severu Kosova naseljenu pretežno Srbima, zbog čega je Srbija podigla borbenu gotovost svoje vojske.

Američka agencija napominje da je Vučić uoči posete Rusiji rekao novinarima da će situacija na Kosovu biti prioritet u razgovorima s Putinom, te da će obavestiti ruskog predsednika o najnovijem razvoju dogadjaja i zatražiti savet, kao i podršku u svim medjunarodnim forumima. Blumberg podseća da Srbija, za koju navodi da je jedna od najbližih saveznica Kremlja na Balkanu, odbija da prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova, a da taj stav dele Rusija, Kina i pet država članica EU.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar