Stefanović: Policijski posao se mora stalno usavršavati

|   Info
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović održao je predavanje studentima Kriminalističko-policijske akademije (KPA) i studentima prve godine poručio da policijski posao nikada neće biti lak i da se policajci stalno moraju usavršavati kako ne bi izgubili korak u borbi protiv kriminala.
Foto: Fonet

 

Izvor: Tanjug

"Najpre bih želeo da vam iskreno od srca poželim sreću i da postignete najbolje moguće rezultate tokom vaših studija. To ćemo prvo uzeti u obzir kada vam budemo pružali priliku da, po završetku studija, napravite prve policijske korake. Podsetiću vas da smo omogućili studentima sa najboljim prosekom da biraju u kojoj policijskoj jedinici žele da rade", rekao je Nebojša Stefanović.

On je sa vršiocem dužnosti dekana Goranom Boškovićem potpisao Ugovor o poslovnoj saradnji MUP i KPA u oblasti osposobljavanja obrazovnih profila za obavljanje policijskih poslova.

Govoreći o reformama MUP-a i aktuelnim bezbednosnim izazovima, Stefanović je brucoše KPA-a podsetio da se svet bukvalno „preselio" na internet, zbog čega i visokotehnološki kriminal postaje sve veći bezbednosni izazov. 

"Nažalost, ni internet nije pošteđen kriminala, a činjenje različitih vrsta krivičnih dela se takođe sve više ''seli'' u virtuelni prostor. Danas uz relativno dobro znanje i jedan prosečan računar kriminalci mogu napraviti ozbiljniju štetu, recimo napadima na kritičnu infrastrukturu, nego sa kamionom eksploziva. Zato je neophodno da se policija neprestano usavršava kako bi se uspešno borili protiv ovog oblika kriminala", rekao je Stefanović.

Govoreći o rezultatima MUP-a, ministar je podsetio da je Odeljenje za borbu protiv visokotehnološkog kriminala tokom ove godine učestvovalo u tri najveće svetske akcije - "Shadow Web", "Webstresser" i "The Dark Overload" u kojima su razbijene ozbiljne međunarodne sajber kriminalne grupe. 

"Nedavno smo održali i Konferenciju o visokotehnološkom kriminalu pod nazivom „Poveži se sigurno", koja je pokazala da Srbija razmišlja napredno. Naime, akcenat smo stavili na ideju da se državni i privatni sektor moraju zajedno boriti protiv kriminala na internetu", podsetio je Stefanović.

Govoreći o migrantskoj krizi, ministar je podsetio da je u Srbiju pojedinim danima tokom 2015. godine prolazilo i 15.000 migranata, dok ih je u ovom trenutku oko 3.600.

"Mi smo se pokazali kao dobri domaćini jer u našoj zemlji niko od njih nije nikada maltretiran, a sa druge strane nikome nismo dozvolili da čini krivična dela, a da za to ne bude procesuiran. Iako su se i krijumčari prilagođavali čak i promenama pravnih okvira i mi smo vremenom učili kako da što bolje zaštitimo svoje granice", rekao je Stefanović.

 

Naveo je da se rezultati Stalne udarne grupe, koja je formirana sredinom 2016. godine, ogledaju između ostalog i u činjenici da su krijumčarima izrečene kazne zatvora u ukupnom trajanju od 148 godina i pet meseci. 

Stefanović je, u okviru predavanja, podsetio i da su Strateškom procenom javne bezbednosti predviđeni prioriteti u radu policije do 2021. godine i to: borba protiv organizovanog kriminala, suzbijanje proizvodnje i krijumčarenja droga, suzbijanje korupcije, borba protiv zlupotreba informaciono-komunikacionih tehnologija, borba protiv terorizma i ekstremizma, unapređenje javnog reda i mira, unapređenje stanja bezbednosti saobraćaja i suzbijanje iregularnih migracija.

Takođe, posebna pažnja MUP-a posvećana je borbi protiv nasilja u porodici i bezbednosti dece.

Ministar je uručio nagrade najboljim studentima KPA u prethodnoj školskoj godini.

"Zadovoljstvo mi je što još jedna nova generacija kreće na svoj razvojni put. Podsetiću vas da je Prva policijska škola osnovana 1921. godine. Naša odgovornost je velika jer smo svesni činjenice da baštinimo skoro vek dugu tradiciju policijskog obrazovanja", rekao je Goran Bošković, vršilac dužnosti dekana KPA.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar