Stefanović: Borićemo se da mir bude sačuvan, a Srbi zaštićeni

|   Info
Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da su sve diplomatske, političke i bezbednosne snage Srbije i dalje usmerene na sprečavanje da se bilo šta loše desi Srbima na Kosovu i Metohiji.
Foto: FoNet

 

Izvor: Tanjug, RTS

"Borićemo se za to da mir bude sačuvan po svaku cenu, a da Srbi budu zaštićeni. Mi moramo da štitimo naš narod koji je u ovom trenutku najugroženiji i moramo da budemo uz njega. To će uvek biti politika Srbije", poručio je Nebojša Stefanović gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Naveo je i da je uvek insistirao na tome da "od Srbije vidimo konkretnu akciju, a ne samo reč". 

"Ne možemo da dozvolimo da se bilo ko iživljava nad Srbima na KiM. Ne možemo da dozvolimo da se gaze njihova prava i da ti ljudi budu prepušteni sami sebi. Naš posao je da budemo uz njih i da nastavimo da se se borimo diplomatskim sredstvima", istakao je ministar. 

Ne možemo, ukazao je, "da ratujemo sa Amerikom i besmisleno je da uopšte govorimo o takvoj vrsti eskalacije, niti Srbiji više treba ijedan rat, ali Srbija mora da jača, ekonomski pre svega, kao i diplomatski". 

Ministar napominje da, nažalost, kosovski Albanci ne mare za situaciju u regionu, a da njihovo rukovodstvo nije zrelo niti sposobno da sagleda činjenicu da svaka vrsta eskalacija plaši investitore, i to, kaže, nije samo stvar Srbije, već svih zemalja u regionu. 

Povodom izazova kao što je izjava potpredsednika kosovske vlade Envera Hodžaja o stvaranju neformalnog antisrpskog pakta u regionu ili najava iz Prištine o formiranju vojske Kosova u četvrtak, kaže da "ne postoji nijedna stvar koja opravdava takvu vrstu podizanja tenzija na KiM".

Beograd se, dodaje ministar, mesecima unazad veoma intenzivno bavi time. 

"Uvek smo ukazivali da takva vrsta ponašanja nije u skladu ni sa međunarodnim rezolucijama, ni sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN, ni sa dogovorima u okviru Briselskog sporazuma, ni sa garancijama NATO-a", istakao je Stefanović, dodajući da "nažalost imamo tu jedan zid ćutanja".

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar