Šta je Tramp poručio Brnabićevoj u Njujorku?

|   Info
Premijerka Ana Brnabić zahvalila je predsedniku Amerike Donaldu Trampu na promeni odnosa aktuelne administracije u Vašingtonu prema Srbiji i razumevanju za stavove naše zemlje po pitanju Kosova i Metohije. Prvi čovek SAD je na to, kako saznajemo, uzvratio rečima - Srbi su dobar narod.

 

Izvor: Novosti


Predsednica Vlade je u ponedeljak veče prisustvovala tradicionalnom prijemu koji američki predsednici priređuju uoči početka Generalne debate u Skupštini Ujedinjenih nacija, a sutra će se obratiti predstavnicima zemalja članica.

Prema našim nezvaničnim informacijama, Amerika je spremna da se kosovsko pitanje "preispita" i ukoliko Beograd i Priština postignu dogovor, oni će ga prihvatiti. To je sve do letos bilo nezamislivo, jer je Vašington kosovsku temu smatrao zatvorenom knjigom. Ipak, poseta Americi naših zvaničnika u julu i ceremonija obeležavanja sto godina od podizanja srpske zastave na Beloj kući, kao i diplomatski napori predsednika Aleksandra Vučića, bacili su novo svetlo na odnose dveju zemalja i oni su krenuli drugačijom putanjom.

- Ne mogu da kažem da smo imali prilike za neki dug razgovor, ali sam se predsedniku Trampu zahvalila u ime naših građana za jedno novo razumevanje i otvorenost prema Srbiji i da se čuje naš glas. Prijem je bila prilika da se vidim sa svim predvodnicima delegacija. Razgovarala sam sa predsednikom EK Žan-Klodom Junkerom, premijerom Belgije, predsednicima Kipra i Austrije, prijateljima iz regiona, pre svega premijerom Bugarske Bojkom Borisovim - kazala je premijerka.

Predsedica Vlade sa premijerima Belgije, Holandije i Norveške, i sa generalnim sekretarom NATO


Svoju posetu SAD i učešće u generalnoj debati na GS UN, Brnabićeva će iskoristiti da u susretima sa svetskim liderima predstavi šta je sve Srbija uradila u političkim i ekonomskim reformama, da podseti da je ovo sada drugačija Srbija, koja se bori i uvažava partnere u međunarodnoj zajednici.

Kada je reč o razgovorima Beograda i Prištine, ona je na početku svoje posete Njujorku naglasila da Priština svojim postupcima ne doprinosi dijalogu i da otežava dolazak do rešenja:


- Srbija je posvećena stabilnosti i učinićemo sve da sačuvamo mir i stabilnost u regionu.


DAČIĆ: BRANIMO I POVELjU

NACIONALNI prioritet Srbije je postizanje političkog rešenja za pitanje KiM. Braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet, branimo međunarodno pravo, Povelju UN, očuvanje međunarodnog mira i bezbednosti, ali i svoj nacionalni i istorijski identitet - rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na Samitu o miru, u čast godišnjice rođenja Nelsona Mandele.

Dačić, koji je član srpske delegacije na zasedanju GS UN, sastao se sa kineskim kolegom Vang Jijem i tom prilikom potvrđeno je veliko prijateljstvo, strateško partnerstvo i čvrsto savezništvo između dve države.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar