Kosovo mora da se vrati Srbiji

|   Info
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je danas da je Kosovo srpska zemlja, kolevka Srbije i njena svetinja i treba da se vrati u pravno i državno polje Srbije u skladu sa međunarodnim pravom.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

U intervjuu za časopis Moskovskog državnog instituta međunarodnih odnosa Ministarstva spoljnih poslova Rusije Čepurin je rekao da je situacija sa Kosovom ista kao sa Krimom, koji je ruska zemlje i vratio se Rusiji.

Postoji rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 od 10. juna 1999. godine, prema kojoj je Kosovo deo Srbije i ne postoji nikakav drugi međunarodni pravni okvir, istakao je Čepurin, prenosi Sputnik.

Prema njegovim rečima, samoproglašena pseudo država Kosovo danas postoji sama po sebi, a odvojena je od Srbije kvazigranicom.

Foto: FoNet

Pritom, na severu Kosova i Metohije kompaktno žive Srbi i u Kosovskoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu vlast Prištine se praktično ne primenjuje, kazao je Čepurin.

Govoreći o zvaničnom stavu Rusije kada je u pitanju Kosovo, Čepurin je rekao da tu postoje tri momenta.

Prvo, mi ne priznajemo državu Kosovo i strogo se pridržavamo Rezolucije 1244. Samo Beograd i Priština mogu da se dogovore o statusu i stepenu autonomije te pokrajine. Drugo, ta odluka mora se doneti bez drskog pritiska sa Zapada na Beograd i treće, mi ćemo biti spremni da pomognemo u potrazi za kompromisom i održivim rešenjem, precizirao je Čepurin.

Dodao je da je Rusija spremna da podrži one kompromise koje će narod Srbije smatrati prihvatljivim.

Inicijativa i definicija stava je na Srbiji, a uloga Rusije je u mogućoj pomoći na zahtev srpske strane, ali je važno napomenuti da sada sve više zemalja razmišlja o povlačenju priznanja Kosova, rekao je Čepurin.

Ocenivši da se današnji rusko-srpski odnosi grade na duhovnom i emocionalnom nivou, jer smo rođaci po krvi i veri, Čepurin je naglasio da Rusija pozdravlja vojnu neutralnost Srbije, njeno odbijanje da se pridruži NATO, kao i čvrst stav o neuvođenju antiruskih sankcija.

To nije volja nekog lidera, već je stav većine srpskog naroda i svaki lider koji postupi drugačije neće ostati na vlasti, kazao je Čepurin.

On je naveo da mnogi u Srbiji ulazak u Evropsku uniju povezuju sa bogatijim životom, što, kako je rekao, nije tačno.

Srbi kategorički ne žele da pristupanjem EU pogoršaju odnose sa Rusijom, čvrsto su protiv pridruživanja NATO, a ostaje i problem Kosova. Pritisak Amerikanaca raste, ali Beograd ne namerava da kapitulira pred Zapadom koji koristi EU kao „šargarepu“ da bi naterao Srbiju na ustupke, rekao je Čepurin.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar