Jedanaest godina od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije

|   Info
Pre jedanaest godina, privremene prištinske institucije su uz podršku Sjedinjenih Američkih država i jednog broja zemalja Evropske unije, jednostrano proglasile nezavisnost Kosova i Metohije. To je bio povod da se danas održi skup u Udruženju porodica ubijenih i kidnapovanih lica na Kosovu i Metohiji ’’Kosmetske žrtve’’, na kojem je govorio šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Stalno treba da podsećamo Međunarodnu zajednicu šta je sve prethodilo sukobu na Kosovu i Metohiji, rečeno je na skupu u  Udruženju porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu. Na dan kada je proglašena jednostrana nezavisnost Kosova, predsednik ovog udruženja Simo Spasć je rekao da zamera državi Srbiji da u Briselu kosovske institucije predstavljaju zločinci. 

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je rekao da svi zločini moraju da se osude, ali da nama nije cilj da zaoštravamo odnose sa Prištinom.

’’Juče ste mogli da čujete Hašima Tačija koji je ponovo izgovorio da Kosovo priznaje 116 zemalja. Oni su uveli  takse zbog toga što su trinaest zemalja povukle priznanje, sada ispada da su to sve laži, a u Interpolu su dobili svega 74 glasa. To je priča za Međunarodnu zajednicu.’’

Tema Kosova je vraćena na dnevni red važnih svetskih foruma i da je situacija takva da se bez kompromisa ne može naći trajno rešenje. Velika zasluga pripada i zemljama koje su povukle priznanje, rekao je Dačić.

’’Koja to zemlja na svetu posle jedanaest godina od proglašenja nezavisnosti još nije postala članica Ujedinjenih nacija, članica OEBS-a, Saveta Evrope, Interpola, Uneska, da ih ne priznaju sve članice Evropske unije?’’

Posle 11 godina od jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova,  projekat Prištine je prema Dačiću doživeo potpuni poraz, jer bez dogovora sa Beogradom nema rešenja tog pitanja a to je najveći doprinos srpske politike, izjavio je Dačić.

Snežana Đorđević

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar