Hodža: Kosovo očekuje ukidanje viza

|   Info
Kosovska ministarka za evropske integracije Durata Hodža uverena je da će Komitet za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove (LIBE) dati pozitivnu ocenu u pogledu viza za Kosovo, piše prištinski Zeriaa prenosi RTK.
Foto: FoNet

 

Izvor: Fonet

„Pitanje liberalizacije viza će se naći na dnevnom reku sednici, 29. avgusta, i očekujemo pozitivne ocene tog komiteta, imamo razloga da budemo optimisti“, rekla je Hodža, naglašavajući posvećenost ispunjenju uslova za visnu liberalizaciju.

Angažovanje Prištine, po njenoj oceni, dovelo je do ispunjenja svih uslova predviđenih putokazom za liberalizaciju viznog režima, uz prekid ilegalne migracije, jačanje vladavine prava na svim nivoima, „sve do reformi predviđenih za liberalizaciju, kao i ispunjavanje međunarodnih obaveza“.

Sednice parlamentarnih odbora Evropskog parlamenta (EP) održavaju se jednom mesečno, kao i plenarne sednice EP, a Komitet za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove (LIBE) o vizama će raspravljati na sednici 29. avgusta.

„Izvestilac Evropskog parlamenta, prosleđuje mišljenje u LIBE, a ako je potrebno i drugim odborima parlamenta i predstavlja svoje mišljenje na plenarnoj sednici“, objasnila je za Hodža.

Ona se nada da će biti održati plenarna sednica EP na kojoj će prostom većinom glasova usvojiti mišljenje o vizama. U međuvremenu, nakon glasanja na parlamentarnoj sednici, nastavlja se postupak u Savetu Ministara, navodi RTK.

Kosovska ministarka za evropske integracije Durata Hodža uverena da će vizna liberalizacija biti završena u narednih nekoliko meseci.

„Mi sa optimizmom gledamo na činjenicu da će se proces donošenja odluka završiti u toku ove godine“, rekla je Hodža.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar