Đurić: Albanci žive u iluziji, svet nije isti kao 1999. godine

|   Slajder
Albanci žive u iluziji da je međunarodna slika po pitanju Kosova i Metohije ista kao i 1999. godine kada su na nebu iznad Srbije bili avioni NATO, kaže direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, ističući da niti je Beograd danas u tako slaboj poziciji, niti je Priština u tako snažnoj.

Izvor: Tanjug

U iintervjuu za današnje "Večernje novosti", Đurić kaže i da u Vašingtonu sada imaju malo više sluha za ideju kompromisa Beograda i Prištine.

- Srpska diplomatija, i kroz posete kakav je bila premijerke Brnabić i ministra Dačića prošle nedelje, ulaže veliki trud da veliki brod američke spoljne politike malo pomeri u za nas pozitivnijem pravcu, kao i u pokušaje da naše interese učinimo komplementarnijim - navodi Đurić, uz napomenu da "tu nema rezultata preko noći".
pročitajte i...

Kaže i da se trenutno Srbiji ne nudi ništa na Kosovu i Metohiji, "jer je za najveće zapadne zemlje, koje de fakto kontrolišu svih kosmetskih 10.908 kvadratnih kilometara, to država nezavisna od Srbije, i da bi dokazali da je to tako, šalju patrole svojih vojnika sve do 200 metara od Pančićevog vrha".

Na pitanje da li podela Kosova, kada bi bila obostrano prihvaćena, dovela do lančane reakcije u regionu, Đurić odgovara da su oni koji su 2008. podržavali nezavisnost Kosova uvek tvrdili da je to sui generis, odnosno jedinstven slučaj, te da ga zato malo čudi kada sada potežu argument da bi novo sui generis rešenje moglo da se prenese na druge delove Balkanskog poluostrva.
Foto: Nikolija Košak / RAS Srbija

Ističe da predsednik Aleksandar Vučić i Vlada na svim meridijanima ukazuju da ni 1999. ni 2008. na Kosovu i Metohiji ništa nije rešeno, da su problemi nagomilani, da ono što je 2013. i 2015. dogovarano nije zaživelo zbog odsustva volje Albanaca i da, ako želimo da stvaramo bolju budućniost i za Srbe i za Albance, moramo da tražimo trajnije rešenje.

- U tome smo imali izvesni uspeh, što je dovelo do rastuće nervoze u rukovodstvu Albanaca jer oni ne kriju da se protive kompromisu", ukazuje Đurić.

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar