Dačić: Jasna poruka da američka podrška Prištini nije bezuslovna

|   Info
Reakcija SAD koje su zapretile Prištini taksama ukoliko ne ukine sankcije na srpske proizvode, i odbile da izdaju vizu kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju, pokazuje da podrška Kosovu neće biti bezuslovna, kaže Ivica Dačić. Šef srpske diplomatije ističe da američka administracija podržava napore da se pronađe kompromisno rešenje.
Foto: Fonet

 

Izvor: RTS

Ivica Dačić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da zvanične potvrde nema, ali da se u diplomatskim krugovima može čuti da kosovski premijer Ramuš Haradinaj u skorije vreme neće moći da poseti SAD, ukoliko sve ostane ovako kako jeste.

"Ovo nije prvi put, dešavalo se više puta u njegovoj karijeri. Ali, ovo potvrđuje ono što smo govorili ranije – neće biti uspeha da Priština ukine nerazumnu odluku o taksama dok se veoma snažno ne oglase SAD i izvrše pritisak. Zbog toga je bitno ovo što se dešava. Sto posto je tačna informacija koju imamo, a to je da su zapretili Prištini – ili ćete ukinuti takse ili će biti neke vrste sankcije", rekao je Dačić.

Kako kaže, Prištinu boli sve što dolazi od SAD, a ovakva reakcija pokazuje da je nova američka administracija opredeljena da pruži priliku pokušajima da se pronađe trajno rešenje.

"Ono je nemoguće bez dogovora Beograda i Prištine, a to bi bio kompromis. Amerika to podržava i neće dopustiti da sporazum ne bude postignut zato što Priština to opstruira", kaže Dačić i dodaje da je i kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju tokom posete SAD rečeno da takse moraju da se ukinu.

Za Srbiju je, kako kaže šef diplomatije, ovakva reakcija pozitivna jer jasno kaže da podrška SAD Prištini neće biti bezuslovna.

"To je pokazatelj da smo ispravno postupili odlukom da Srbija ne uvodi kontramere i da Srbija neće opstruirati dijalog", rekao je Dačić i dodao da su SAD reagovale mnogo oštrije nego EU.

"EU je imala više mehanizama, jer je reč o kršenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, za to postoje određene mere. One još nisu primenjene i njima se ne preti", rekao je Dačić.

Ističući da je Srbija spremna za nastavak dijaloga kada sankcije budu ukinute, Dačić je komentarisao i tri uslova koje je šefica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini postavila prištinskom timu za pregovore.

Jedan od njih je da dijalog bude okončan u prvoj polovini ove godine, za šta Dačić kaže da smo daleko od toga – jer je dijalog praktično u blokadi.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar