Dačić iz Vašingtona: Veoma mi je drago...

|   Info
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izrazio je zadovoljstvo zato što je u SAD obeležena stogodišnjica podizanja srpske zastave u Beloj kući.
Foto: televizija Kopernikus

Izvor: Beta

On je rekao da je važno da se ovaj jubilej iskoristi za resetovanje odnosa SAD i Srbije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.
Dačić je sinoć, zajedno sa predsednicom vlade Anom Brnabić, učestovovao na ceremoniji u Kongresu SAD povodom obeležavanja 100 godina od podizanja srpske zastave u Beloj kući. 
"Veoma mi je drago da se ono o čemu sam govorio godinama unazad na ovakav način obeležava u Vašingtonu, ali i u Beogradu", rekao je Dačić, navodi se u saopštenju. 
On je rekao da je iz zaborava izvukao nešto što se desilo pre jednog veka i o čemu se danas "govori javno od strane američke administracije". 
"Govorim o činjenici da smo imali veliku podršku SAD-a za vreme Prvog svetskog rata, kao i da je predsednik SAD-a Vudro Vilson u svojim tačkama koje je objavio za rešenje svetske krize Srbiju i srpski narod stavio u te tačke", rekao je Dačić i dodao da su SAD uvidele svu veličinu žrtve koju su podneli Srbija i srpski narod a da se saradnja SAD i Srbije nastavila i za vreme Drugog svetskog rata. 
Dačić je rekao da će u Beogradu uskoro biti otkriven spomenik Vudrou Vilsonu i da se planira da se možda napravi zajednički spomenik Vilsonu i Mihajlu Pupinu jer oni simbolizuju američko-srpsko prijateljstvo. 
"Bitno je da probamo da iskoristimo ovaj veliki jubilej za resetovanje naših odnosa. Nit saradnje, kooperacija i podrška se izgubila tokom svih ovih decenija. Nismo našli zajedničke interese i imenitelj u tom periodu i vreme je za popravljanje odnosa. Važno je da se o ovome razgovara sa novom američkom administracijom i mislim da je to šansa za Srbiju i srpski narod", rekao je Dačić. 
On je rekao da je juče imao dobar sastanak sa pomoćnikom državnog sekretara SAD Vesom Mičelom. 
"Nova administracija želi da čuje srpske predloge, stavove i da predloži kreativna rešenja, a ne da se bazira na onome što je već postalo kliše i što je radila prethodna administracija", rekao je Dačić. 
On je rekao da je važno što su u Vašingtonu na ceremoniji bili premijerka Srbije Ana Brnabić, premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović i što su tu bili kongresmeni i drugi predstavnici američke administracije. 
Dačić je rekao da će u Vašingtonu imati sastanak sa savetnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom i učestvovati na Konferenciji o religijskim slobodama koju je sazvao državni sekretar Majk Pompeo. 
"Ovo je dobra prilika da se pronađu zajednički interesi koje smo izgubili svih ovih decenija i oni se samo mogu pospešivati ovakvim događajima", rekao je Dačić na sinoćnoj svečanosti u Kongresu. 
On je rekao da nas u subotu očekuje sličan događaj u Beogradu, kada će na rezidenciji američkog ambasadora biti podignuta srpska zastava.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar