Boriti se za Kosovo kao Vučić

|   Info
Kada budemo imali program o Kosovu koji može da dobije podršku i da bude realizovan i ostvariv, ponudićemo ga građanima, izjavio je danas u Skupštini Srbije potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.
foto: Fonet

 

Izvor: FoNet

Kada budemo imali program o Kosovu koji može da dobije podršku i da bude realizovan i ostvariv, ponudićemo ga građanima, izjavio je danas u Skupštini Srbije potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

"Za Kosovo i Metohiju mora da se bori, mora da se bori pametno onako kako to radi Aleksandar Vučić koji, kada iznosi stavove i predloge, to radi u najboljem interesu Srbije. I uvek je govorio: ja to neću da radim bez svog naroda, radićemo to uz podršku naroda, uz referendum", rekao je Stefanović, odgovarajući na pitanje poslanika Narodne stranke Miroslava Aleksića koja je politika koju vodi Vučić prema Kosovu doživela poraz i da li je to politika razgraničenja.

Stefanović je rekao i da je to "politika koja može da donese nešto dobro Srbima" na Kosovu, navodeći da su se pregovori o Kosovu ranije vodili u okviru i pod okriljem UN.

„Mudrom politikom, ovo mudro shvatite vrlo ironično, mudrom politikom Vuka Jeremića, Đilasa, Tadića, svih ostalih, oni donose odluku da pregovore iz UN prebace u EU u tom trenutku, znajući da je najveći broj država članica, a svakako najmoćnije su priznale takozvanu nezavisnost Kosova i Metohije. Šta to znači nego gubljenje svih nacionalnih pozicija, predaja na tacni?", pitao je Stefanović.

On je ocenio da je "tadašnja vlast dala sve što je moglo da se da" i da su "postavili granice na Jarinju i Brnjaku".

Stefanović je rekao da u to vreme nisu države počele da povlače priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije, nego to sada rade.

"Sada se radi mnogo drugačije. Radi se tako da se prvo pogledaju ljudi u oči i Aleksandar Vučić je povukao mnogo poteza. Pre svega, kada se govori o briselskom dijalogu na koji se mi sada pozivamo, oko te zajednice srpskih opština, pa to garantuje Srbima opstanak. Mi se borimo da to bude“, rekao je Stefanović.

"Ovo što je bilo pre nas, pa to samo da se nastavilo još tri godine, izbrisali bi iz istorijskih i geografskih udžbenika nazive Kosovo i Metohija, ne bi postojalo", ocenio je Stefanović.

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Jahja Fehratović podsetio je da su izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina u Srbiji zakazani za 4. novembar ove godine i naveo da su prethodni izborni ciklusi 2010. i 2014. godine imali velike manjkavosti, a da je ove godine veliki problem poseban birački spisak.

Ferghatović je pitao ministra državne uprave i lokalne samouprave Branka Ružića kako je moguće da u Novom Pazaru četiri osobe imaju kartice za unošenje i brisanje iz biračkog spiska, od kojih dve koje pripadaju ideološkoj listi Samoopredeljenje Sulejmana Ugljanina, a dve koje pripadaju listi "Vakat je", koju podržava SDP Rasima Ljajića.

Ružić je odgovorio da se posebni birački spisak ažurira u skladu sa Jedinstvenim biračkim spiskom i istakao da će svaka zloupotreba biti sankcionisana, jer to predstavlja i krivično delo.

On je rekao i da je Upravna inspekcija danas na teritoriji Raške oblasti, u Tutinu, Sjenici i Pazaru i da će sačiniti izveštaj.

Ružić je naveo da da se "veoma pomno prati" iniciranja dežurstava kako bi se što više građana upisalo u posebni birački spisak, a da ga potom treba ažurirati tako da "ne proizvede bilo kakva nezadovoljstva" bilo kog učesnika u izbornom procesu.

Poslanik Partije za demokratsko delovanje Fatmir Hasani pitao je ministra Ružića zašto je albanska manjina kažnjena i ovaj put u izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina, jer im je smanjen broj od 29 na 15 predstavnika.

Ružić je podsetio da Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina u članu 9. propisuje da se broj članova nacionalnih saveta određuje prema poslednjem popisu stanovništva koji je bio 2011. godine, a prema tom popisu se ukupno 5.809 građana izjasnilo da su pripadnici albanske
nacionalne manjine.

Ružić je rekao da, prema zakonu, ukoliko se prema poslednjem rezultatima popisa manje od 10.000 građana upiše kao pripadnik neke nacionalne manjine, onda taj nacionalni savet broji 15 članova.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar