Bilateralni susreti Dačića u Njujorku

|   Info
Na marginama 73. zasedanja Generalne skupštine UN, šef srpske diplomatije Ivica Dačić sastao se a ministrom odgovornim za spoljne poslove u Sultanatu, kolegom Komorskih ostrva, kao i sa palestinskim kolegom. Dačić je razgovarao sa predsednikom Republike Palau.
Foteo: Fonet

 

Izvor: Tanjug


Ministar Ivica Dačić sastao se u utorak u Njujorku sa ministrom odgovornim za spoljne poslove u Sultanatu Oman Jusuf bin Alavi bin Abdulahom.

U prijateljskom i sadržajnom razgovoru sagovornici su razmenili mišljenja o tekućim političkim procesima u regionima Zapadnog Balkana i Bliskog istoka, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić upoznao je ministra iz Omana i na tradicionalnu i izuzetno razvijenu saradnju Srbije sa državama arapskog i islamskog sveta.

Dva ministra su se dogovorili da u najskorije vreme razmene posete u cilju daljeg unapređenja bilateralne saradnje na svim poljima od obostranog interesa.

Dačić i šef diplomatije Komorskih ostrva, Mohamed El Amine Suef, koji je iskazo veliki interes svoje države za učešće Srbije u razvojnim projektima u Komorima.

Sagovornici su, na marginama redovnog 73. zasedanja Generalne skupštine UN, obostrano ocenili da se bilateralna saradnja razvija na obostranu korist i da je do njenog unapređenja došlo nakon posete ministra Dačića Komorima ove godine.

Dačić i Suef su se u razgovoru osvrnuli i na najvažnije procese na planu međunarodne politike o kojima su razmenili stanovišta.

Šef srpske diplomatije upoznao je ministra sa Komora i sa najvažnijim političkim procesima i reformama koje se sprovode u Srbiji.

Dačić se sastao i sa palestinskim kolegom Rijadom Al Malikijem i tom prilikom je dogovoreno održavanje Mešovitog ekonomskog komietata, i obeležavanje jubileja uspostavljanja dplomatskih odnosa dveju država.

Naredne godine, naime, navršava se 30 godina od uspostavljanja tih odnosa.

Dačić i Maliki su na marginama 73. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku u prijateljskom i sadržajnom razgovoru govorili o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji, kao i o aktuelnim međunarodnim pitanjima.

Sagovornici su podvukli i bliskost i prijateljsku saradnju dve države koja se razvija na obostranu korist dve države i dva naroda.

Ministri su razmenili i mišljenja o političkim procesima i bezbednosnim izazovima Zapadnog Balkana i Bliskog istoka i najboljim načinima za rešavanje otvorenih pitanja koja opterećuju dva regiona.

Prvi potpredsednik Vlade sastao se i sa predsednikom Republike Palau Tomi Esang Remengesom.

Sagovornici su se složili da je nivo bilateralne saradnje na veoma niskom nivou, kao i da je obostrani cilj unapređenje međusobne saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić i predsednik Palaua, dogovorili su i razmenu poseta.

Republika Palau je ostrvska zemlja koja se nalazi u zapadnom Pacifiku blizu Nove Gvineje i Filipina u pojasu Mikronezije.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar