Vučić sa Putinom u Moskvi, u fokusu situacija na Kosovu i Metohiji

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovaraće danas sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, na sastanku koji je ranije zakazan, ali pada neposredno nakon upada specijalaca kosovske policije Rosu na sever pokrajine.

 

Izvor: Tanjug

Vučić je ranije najavio da će s Putinom imati najpre razgovor u četiri oka, a da će biti i drugih sastanaka važnih za budućnost Srbije, dodajući da će na stolu biti mnoge ekonomske i političke teme.

Međutim, nakon novog upada ROSU na sever, predsednik Srbije je izjavio da će prioritet razgovora biti situacija na KiM, te da će ruskog predsednika obavestiti o nedavnim događajima, zatražiti pomoć i podršku u svim međunarodnim forumima, ali i ukazati na licemerje međunarodne zajednice.

I portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da će rastuća napetost na Balkanu biti jedna od tema, iako, kako je dodao, poseta srpskog predsednika nije direktno povezana s tim pitanjem, budući da je planirana nekoliko meseci ranije.

On je rekao i da je još rano govoriti o tome da li će Rusija pružiti pomoć Srbiji i da treba sačekati sastanak Vučića i Putina.

Vučić je, upitan o vojnoj podršci Rusije, rekao da bi voleo da Srbija bude mirna i ekonomski uspešna zemlja u budućnosti i da će dati sve od sebe da se sačuva mir.

Sa Putinom će, kazao je, razgovarati i drugim bilateralnim pitanjima, energetici i jačanju ekonomske saradnje, sa idejom da se poveća trgovinska razmena sa Ruskom Federacijom.

Današnji sastanak Vučića i Putina biće 14. po redu, a predsednik Srbije u Moskvi je boravio u maju kada je, pored zvaničnih razgovora, sa predsednikom Rusije prisustvovao vojnoj paradi u čast Dana pobede 9. maja i u šetnji Besmrtnog puka.

Vučić je nedavno primio ambasadora Ruske Federacije Aleksandra Čepurina, koji je ocenio da će se poseta desiti u važnom spoljnopolitičkom periodu za Srbiju i Rusiju, te da je taj sastanak i potvrda dobrih ličnih odnosa i uzajamnog poštovanja između dva predsednika.

Srbije i Rusija ove godine obeležavaju 180. godišnjicu početka uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Inače, poseta Moskvi dolazi u jeku diplomatske ofanzive predsednika Srbije, tokom koje se do sada sastao sa liderima dve najmnogoljudnije, te ekonomski i u političkom smislu među najmoćnijim zemljama sveta, Kinom i Indijom.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar