Vučić: Beograd se zalaže da se ne menjaju granice koje su prihvatile UN

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da lideri Zapadnog Balkana na današnjem skupu u okviru procesa Brdo - Brioni nisu mogli da se dogovore što se tiče granica, jer se Beograd zalaže da se nikada ne menjaju granice koje su prihvatile Ujedinjene nacije, dok “drugi misle da ne treba da se menjaju kada se njima svidi”.
Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike

 

Izvor: FoNet

Naša inicijativa nije prihvaćena, ali ostatkom teksta zaključaka sa skupa smo zadovoljni, rekao je Vučić novinarima na Brdu kod Kranja.

Naš stav je da se ne mogu menjati granice koje su prihvaćene u UN i to je čist i jasan princip, izjavio je Vučić.

On je ocenio da je dobro što se u zaključcima sa skupa govori o brisanju granica u regionu, radi slobode kretanja ljudi, robe i kapitala.

Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike

Vučić je sastanak opisao kao “pristojan” i “dobar”, uz mnogo replika između predstavnika Beograda i Prištine, sa Sarajevom i unutar Bosne i Hercegovine, što “nije ništa neuobičajeno”.

Prema Vučićevim rečima, dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine bi trebalo da se nastavi, ali je za to potrebna volja da se postigne kompromis.

Nadam se da neko razume da mora da se razgovara, a ne da se naređuje, izjavio je Vučić.

On je rekao da Beograd želi dobre odnose sa Zagrebom i da veruje u njih, ali da ne misli da Srbija treba da podilazi bilo kome u Hrvatskoj, niti obrnuto.

Na samitu na Brdu kod Kranja, pored Vučića i domaćina skupa šefa slovenačke države Boruta Pahora, učestvuju i predsednici Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije, Albanije i Kosova Zoran Milanović, Milo Đukanović, Stevo Pendarovski, Iljir Meta i Vjosa Osmani i članovi Predsedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Proces Brdo-Brioni je zajednička slovenačko-hrvatska inicijativa, pokrenuta 2010. godine, u nastojanju da poveća poverenje između zemalja u regionu i pomogne im da se pridruže Evropskoj uniji.