Novosti: Putin će posetiti hram

|   Info
Predsednik Rusije Vladimir Putin tokom posete Srbiji 17. januara, sa svojim srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem, posetiće Hram Svetog Save na Vračaru, pišu Novosti i dodaju da se očekuje dodatna pomoć za okončanje njegovog uređenja do kraja 2019. godine.
Foto: YouTube printscreen

 

Izvor: FoNet

Za ukrašavanje najvećeg pravoslavnog hrama na Balkanu Rusija je Srbiji već poklonila više od deset miliona evra, a dvojica lidera dogovoriće nastavak ruske pomoći za potpuno okončanje radova u Hramu tokom 2019.

Putin je već bio u Hramu 2011. godine, kada mu je patrijarh Irinej uručio Orden Svetog Save prvog stepena, najviše odlikovanje Srpske pravoslavne crkve.

On je tada obećao konkretnu pomoć za završetak vračarskog hrama, koji bi trebalo da simbolizuje bliskost dvaju naroda, podsećaju Novosti.

Plan posete ruskog zvaničnika kabinetu dvojica predsednika još kroje, a prema informacijama Novosti, postoji mogućnost da Putin poseti i jedno mesto izvan Beograda.

Kako su Novosti već pisale, prvi čovek Rusije priprema najmanje 20 strateških sporazuma sa našom državom, vrednih nekoliko stotina miliona evra koji se odnose na ulaganja u infrastrukturu, energetski sektor, poljoprivredu, odbrambeni sistem, obrazovanje i turizam.

Među njima trebalo bi da se nađu ugovori o izgradnji železničkih koridora, priključenje Srbije na gasovod "Turski tok", isporuka tenkova T-72 i protivvazdušnih raketa, izvoz srpskih prehrambenih prozvoda u Rusiju.

Neizbežna tema razgovora dvojice lidera biće perspektiva dijaloga sa Prištinom i razmatranje mogućnosti da se on okonča kompromisnim rešenjem.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar