Dogovor Putina i Erdogana: Neće biti novih napada u Idlibu

|   Info
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da snage sirijske vlade i njihovi saveznici neće pokretati novu vojnu operaciju u Idlibu.

 

Izvor: Tanjug, B92

To je javila agencija Interfaks.

Šojgu je to rekao nakon što su se u Sočiju ruski i turski predsednici, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, dogovorili da uspostave demilitarizovanu zonu u sirijskoj provinciji Idlib, duž linije dodira pobunjeničkih i vladinih snaga.

Putin je, posle razgovora sa Erdoganom, rekao da će ta zona, širine od 15 do 20 kilometara, biti uspostavljena do 15. oktobra, a da će njome patrolirati ruske i turske snage, prenosi Rojters.

Ruski predsednik je rekao i da će iz demilitarizovane zone, do 10. oktobra, biti povučeno teško naoružanje. Putin je naveo da se iz te zone moraju povući radikalno nastrojeni pobunjenici uključujući Nusra front.

Prema njegovim rečima, sirijska vlada podržava ovaj pristup. "Održaćemo uskoro dodatne konsultacije sa sirijskim vlastima", rekao je Putin, prenosi ruska agencija.

Ruski predsednik je zaključio da su razgovori sa Erdoganom pomogli da se postigne ozbiljan napredak u rešavanju problema sa ekstremistima u sirijskom Idlibu. Rusija i Turska su u Sočiju potpisale memorandum o stabilizaciji situacije u Idlibu, navodi Rojters.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar