Izvor: Stil
Za njihovu popularnost i širenje po zapadnom svetu zaslužni su drevni Egipćani i Feničani. Zbog dugog roka trajanja od davnina se koriste kao izvor energije na dugim i napornim putovanjima.
Bile su obavezne na brodu Kristofora Kolumba, davale su energiju Robertu E. Peariju tokom pohoda na Severni Pol, astronautu Skotu Karpenteru u svemiru 1962. godine, te vojsci generala Hanibala kod prelaska preko Alpa.
Danas je najviše cenjene zbog prijatnog ukusa i povoljne cene, a odlična su zamena za slatkiše. Najpopularnije su u pripremi kolača, te imaju brojna lekovita svojstva.
Bogatstvo nutrijenata sa zaštitnim delovanjem
Suvo grožđe je odličan izvor energije te sadrži djetalna vlakna i mnoge fitonutrijente. Imaju dvostruko više antioksidansa od svežeg grožđa. Dobar su izvor minerala kalcijuma, železa, mangana, magnezijuma, bakra, flora i cinka, te vitamina B kompleksa: tiamina, riboflavina, piridoksina i folne kiseline.
100 grama grožđica sadrži: 299 kalorija; 79,8 grama ugljikohidrata; 3 grama proteina; 0,5 grama masti; 3,7 grama dijetalnih vlakana (10 posto dnevne potrebe).
Vlakna u grožđicama pomažu u regulaciji težine i holesterola, smanjuju rizik od raka debelog creva, te poboljšavaju probavu.
Grožđice su idealne za sportiste kojima je potrebna energija.
Komentari (0)
Ne postoji komentar!