Brnabić: Srbija će u infrastrukturne projekte u RS uložiti 787 miliona evra

|   Info
Srbija će u narednih nekoliko godina u infrastrukturne projekte u Republici Srpskoj (RS) uložiti 787 miliona evra, najavila je danas premijerka Ana Brbabić.
Foto: Služba za saradnju sa medijima Vlade Srbije

 

Izvor: FoNet

Premijerka Ana Brbabić je, posle 11. zajedničke sednice dve vlade, rekla da je od 2014. godine Srbija u projekte u prosveti, zdravstvu i drugim oblastima, kao i donacijama u 48 lokalnih samouprava, uložila više od 82 miliona evra, a to će biti nastavljeno i u ovoj i sledećoj godini, pa će ukupna cifra biti veća od milijardu evra.

Brnabić je precizirala da je na sednici, održanoj u Istočnom Sarajevu posle pauze od više od godinu dana zbog korona virusa, razgovarano ne samo o pokretanju velikih projekata, nego i onih manjih, važnih za građane malih sredina u RS i nekih u Federaciji BiH, poput Drvara, gde će samo u četiri lokalne samouprave biti uloženo 10-12 miliona evra.

Razgovarano je, dodala je ona, o hidroelektrani "Buk Bijela", za čiju gradnju će kamen temeljac biti postavljen danas, autoputu Sremska Rača - Bijeljina i o izgradnji aerodroma u Trebinju, a radovi na ta dva projekta treba da počnu do kraja prvog kvartala naredne godine.

Ukupna vrednost te tri investicije u koje Srbija ulaže je 484 miliona evra, a pored "Buk Bijele", planira se izgradnja još dve hidroelektrane na Drini - "Foča" i "Paunci".

Na pitanje zašto se o projektu hidroelektrana nije razgovaralo sa centralnim vlastima BiH u Sarajevu, Brnabić je odgovoila da je Srbija u celom projektu nastupila kao strani investitor i uradila je analizu svih dokumenata, kako bi investicija bila pravno zaštićena.

Ona je podsetila da je poslednjih godina bilo više od 280 stranih investicija u BiH, bilo u entitete ili kantone, i da bi osporavanje Srbiji da izgradi taj projekat, za koji su dobijene dozvole RS, značilo preispitivanje i svih ostalih.

Premijer RS Radomir Višković rekao je da je prethodnih 10 godina saradnje dovelo do onog što se sad dešava i što treba da se radi u narednom periodu.

Razgovarano je da vrlo brzo krenemo u gradnju autoputa od Sremske Rače do Bijeljine, što će Srbija pomoći sa 100 miliona evra. I aerodrom u Trebinju je investicija Srbije veća od 100 miliona evra, a očekujemi da se i most "Bratoljub" uskoro stavi u funkciju, naveo je Višković i objasnio da je taj most završen pre dve godine, ali ne može da bude pušten u saobraćaj jer vlasti BiH otežu sa izgradnjom graničnog prelaza.

Brnabić je najavila i da će u okviru pomoći u borbi protiv pandemije RS i Sarajevskom kantonu biti doniano po po 10.000 vakcina .

Ona je dodala da danas u Srbiju stiže 104.130 doza "Fajzerove" vakcine, a za neki dan i nove količine kineskog "Sinofarma".

U Srbiji je, naglasila je Brnabić, vakcinisano 42 odsto punoletnog stanovništva, a procenjuje se da će do sredine juna biti vakcinisan svaki drugi punoletni građanin.

Foto: Služba za saradnju sa medijima Vlade Srbije