Vulin: Novi Zakon omogućava efikasnije organizovanu vojsku

|   Info
Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da Novi Zakon o Vojsci Srbije obezbeđuje da vojska bude efikasnije organizovana u skladu sa okolnostima i okruženjem.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet, RTS

Izmenama je predviđeno i vraćanje starih imena pojedinim brigadama rekao je Vulin gostujući u Jutarnjem programu programu RTS i ocenio da nove okolnosti podrazumevaju drugačiju organizaciju vojske u odnosu na nekadašnju.

"Prva brigada koja pokriva ravničarski deo, prvenstveno Vojvodinu i četvta koja se nalazi u brdima ima isti raspored jedinica, vojnika, istu tehniku što prosto nije dobro", objasnio je Vulin.

Kako je dodao, starosna granica za prijem u vojsku podignuta je na 40 godina, a na 45 godina za oficire, ako su prošli vojnu obuku. Uz to vraćaju se i nazivi pojedinim brigadama poput, poznatih 63. padobranske i 72. specijalne brigade.

"Srbija ni u prošlosti nije izazivala ratove. I tokom prošle godine imali smo upade na sever Kosova, mi pratimo stanje i reagujemo u skladu sa situacijom i sprovodimo svako naređenje vrhovnog komandanta. Vojska treba da bude spremna a na političarima je da učine da ne dođe do sukoba", istakao je Vulin.