Vučićev otac Anđelko: Pošle su mi suze kad sam čuo za orden!

|   Info
Kada sam čuo da je predsednik Vladimir Putin potpisao ukaz o odlikovanju, zastala mi je knedla u grlu. Krenula je i suza. Svrstati svoje prezime uz Karađorđeviće, Obrenoviće, Petroviće i Pašiće je ogromna čast.
Foto: TV Hepi printscreen

Izvor: Kurir.rs/Večernje novosti

Ovako je Anđelko Vučić, otac predsednika Srbije, dočekao vest da je ruski lider, baš na Božić, i zvanično potvrdio svoju odluku da Aleksandru Vučiću dodeli orden, pišu Novosti.

- Drago mi je i zbog Srbije i zbog Aleksandra jer je to potvrda njegovog odnosa prema majci Rusiji, ali i odnosa Rusije prema našoj zemlji. Dobio je odličje koje nosi ime Aleksandra Nevskog jedne od najvećih ličnosti ruske istorije - napominje Anđelko.


Značajan događaj je kod našeg sagovornika probudio sećanje i na oca, koga su zverski ubile ustaše i kojeg nije ni zapamtio. Njegovu sliku je, inače, predsednik Vučić nosio u Moskvi, tokom zajedničke šetnje sa Putinom za vreme marša "Besmrtnog puka". I eto simbolike...

 
- Baš kad je stigla zvanična potvrda da je Aleksandar odlikovan, setio sam se mog oca Anđelka. Znajući koliko je voleo Rusiju, kako bi se ovoj počasti radovao...


Anđelko je prepričao i anegdotu kako je njegov otac, inače ugledni trgovac iz Čipuljića kraj Bugojna, rešio da ispuni svoj san.

- Jednom je napunio bisage i krenuo za Rusiju. Stigao je bio do Donjeg Vakufa. I tu ga je nekako tast odgovorio. Držao je i Staljinovu sliku, pa su ga žandarmi kažnjavali.


Platio bi pet banki, pa bi je ponovo okačio kada oni odu. Sve to svedoči o tome koliko se u našoj porodici gajila ljubav prema Rusiji.


Otac predsednika Srbije silom ružnih prilika rođen je u seoskoj školi u Crkvencu kod Svilajnca. Još dok je bio u majčinoj utrobi, njegova porodica je morala da beži od ustaškog noža. Prvo su ih zatvorili u logor u Bugojnu, a potom prebacili u Slavonsku Požegu. Odatle je vozom trebalo da ih transportuju na zloglasno Sajmište. Na stanici u Topčideru su zastali zbog mimoilaženja sa vozom iz Grčke. I tu su ih preuzeli ljudi Tome Maksimovića (komesar za izbeglice u vladi Milana Nedića) i odveli u Crkvenac.