Vučić: Srbija je poštovna svuda u svetu

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su se, na dva velika panela o zapadnom Balkanu u Davosu, na kojima je danas bio, čule primedbe na račun Srbije, a najveća je bila zašto se naoružavamo i kupujemo oružje od Rusije.
Foto: buducnostsrbijeav

 

Izvor: FoNet, TV Pink

Moj odgovor je snažan. Rekao sam da mi kupujemo odbrambeno oružje, jer hoćemo da budmeo u situaciji da zaštitimo svoju zemlju. Mislim da su shvatili, rekao je Vučić, napominjući da su pravila takva da ne može da otkrije šta je ko govorio, prenosi TV Pink.

Prema njegovim rečima, Srbija kupuje samo odbrambeno, a ne ofanzivno oružje.

On se osvrnuo na problem Kosova i naglasio da nije dobio direktne odgovore kada je u pitanju kosovski problem.

"U svakom slučaju mi jesmo na evropskom putu. Ne smemo da se prepustimo emocijama ili ljutnji zato što to ne ide onim tempom kojim bismo to želeli", rekao je Vučić.

Kako je rekao, na neformalnom skupu sastao se sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.

"Ja sam govorio o problemima u regionu, a Tači je govorio o viznoj liberalizaciji. Ja sam pomenuo takse, ali ćemo da nastavimo sa dijalogom", izjavio je Vučić.

Treba da se reši problem taksi, naglasio je on i izrazio očekivanje da će se ti problemi rešiti formiranjem vlade u Prištini.

Jedan od ključnih zahteva Srpske liste biće ukidanje taksi, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da se nada i da bi bio srećan da čuje predloge za kompromis od Prištine.

On je naglasio da je Srbija poštovna svuda u svetu i da je srećan kako je to postalo normalno u svetu.

Srbija je, na otvaranju skupta u Davosu, dobila mesto pored Ursule fon der Lajen. Mi sarađujemo sa svima, i šta me briga šta će neko drugi da kaže. Ja sam ovde zato što zastupam interese građana Srbije, naglasio je Vučić.

Govoreći o odlasku u Izrael, na obeležavanje 75. godišnjice oslobođenja Aušvica, rekao je kako očekuje da ideologije poput fašizma ne smeju da imaju mesto u svetu, i prema jevrejskom i prema srpskom narodu koji je bio istrebljivan u koncentracionom logoru u Jasenovcu.

Vučić je ocenio da u odnosima EU-Zapadni Balkan ima više strateških problema - a pre svega da li nas u EU vide kao deo EU ili ne.

Recite nam to, jer je nama potrebno da to znamo, rekao je Vučić i istakao da je ta odluka samo političkog karaktera.

"Mi moramo da dobijemo signal od EU i Evropske komisije kako bismo ubrzali naše ekonomske i finansijske reforme", ukazao je Vučić.