Vučić: Rezolucija o Srebrenici je kolektivna osuda i dodatni pritisak na jednu suverenu i nezavisnu zemlju

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Njujorku da je rezolucija o genocidu u Srebrenici "kolektivna osuda i dodatni pritisak na jednu suverenu i nezavisnu zemlju".
Foto: buducnostsrbijeav

 

Izvor: FoNet, RTS

Vučić je za RTS rekao da "ne postoji nijedno ime u predlogu rezolucije, već samo kolektivna osuda i svi to govore i znaju".

"Kad pričate da su pojedinci odgovorni za zločine, pa on i odgovaraju za zločine, ali ovim ne govorite o pojedinačnoj krivici, vi ovim želite da nametnete kolektivnu krivicu jednom narodu", rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je pozicija Srbije izuzetno teška.

"Za nas je važno da pokušamo da imamo više zemalja koje će da budu uzdržane ili protiv, nego koje će da budu za. Ako to uspemo, iako smo formalno izgubili, to bi bio herojski politički uspeh. Nadam se da to nije nemoguće", kazao je Vučić.

On je rekao da u UN pravo glasa imaju 84 afričke zemlje i zemlje latinoameričke i karipske grupe, a da se u Njujorku sastao sa više od polovine njihovih predstavnika.

“To su za nas izuzetno važni kontinenti i nacije, uvek su prijateljski prema nama, osećaju zabrinutost Srbije i zato pokazuju rezervisanost prema svemu“, naveo je Vučić.

Kazao je da ga je iznenadilo prisustvo zemlja za koje ne veruje da će glasati kako mi želimo, ali su bili tu da čuju argumentaciju Srbije.

“Nisu bili neki za koje smo bili sigurni da ćemo imati njihovu podršku, ali to je mnogo teška tema, a sa druge strane, mnogo je teško suprotstaviti se najmoćnijim silama sveta“, rekao je Vučić.

Naveo je da će danas razgovarati sa predstavnicima Kine.

"Nećemo se obrukati. Kako god da bude 3. maja, moći ćemo uzdignute glave da izađemo odavde", rekao je on.

Vučić je ocenio da ovde nije reč o proceduri, već o suštini.

"Ovde je suštinski problem zašto donosite ovu rezoluciju - zbog poštovanja, pijeteta, kajanja? Ja sam pognuo glavu pred spomenikom stradalima, položio cvet, i bez obzira što sam bio napadnut, pozvao sam ih odmah na razgovor", kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, bez obzira na ishod glasanja, Srbija će nastaviti da se bori, da radi i da se ekonomski podiže.

Na pitanje da li smatra da je jasno onima koji su prisustvovali sednici Saveta bezbednosti, koja je održana u ponedeljak, kakva je zaista situacija na Kosovu i Metohiji, Vučić je odgovorio da su tu bili neki koji žele da čuju i neki koji su navijači, “koji hrane svoje čedo municijom za napade na Srbiju i to je jedino što ih interesuje“.

Istakao je da je obraćanje predstavnika Ujedinjenog Kraljevstva, koji je govorio o referendumu na Kosovu i Metohiji i o izborima, bilo “uvreda za zdrav mozak“.

“Ja se sad moram vratiti u Beograd da bih se sreo sa Ketrin Ešton, između ostalog, ali to je uvreda za zdrav mozak. Ono što Slovenci pričaju, to je... Ali dobro, poseban problem ovde je bio to što su celu igru organizovali protiv nas“, ocenio je Vučić.

Rekao je da našoj delegaciji niko nije najavio da će na sednicu doći žrtve silovanja.

“Ne želim da kažem navodnog, jer ne želim da verujem da je moguće da neko tako nešto izmisli i verujem da su stvarne žrtve, ali ja sam mogao celu salu da napunim i Srpkinjama i Srbima, žrtvama koje su izgubile nekog od svojih najbližih, ili koji su bili sami žrtve albanskog terora, ali nam niko nije rekao da je tako nešto moguće“, naveo je Vučić.

Ukazao je i da je kosovska predsednica Vjosa Osmani slagala da su to članovi njenog kabineta.

“Marko Đurić je objavio spisak članova njenog kabineta i nijedna od tih žena to nije i svi su to znali. I zato je kasnio početak, jer protokol nije hteo da ih pusti, ali onda je neka od velikih sila intervenisala, pa su ih pustili“, rekao je Vučić.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar