Više od 330 mališana dobilo novu koštanu srž

|   Info
Na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije “Dr Vukan Čupić” više od 330 mališana do sada dobilo je novu koštanu srž, a zaposleni iz ove Ustanove ističu da su ponosni na to. Načelnik odeljenja za transplataciju koštane srži sa ovog Instituta, doktorka Dragana Vujić ističe da je u procesu izlečenja najbitnija psiho-socijalna podrška i da nije cilj samo izlečiti dete, već da ono nakon izlečenja ima potpuno normalan život.

Tokom razgovora o psiho-socijalnoj podrški dece koja zbog bolesti prolaze kroz najteži period u životu, doktorka Dragana Vujić ističe da je više od 330 dece dobilo novu koštanu srž tokom njene 34 godine duge karijere u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije “Dr Vukan Čupić”. Vujićeva ističe da je psiho-socijalna podrška u procesu izlečenja najbitnija, a procent izlečene dece veći, kada je prisutna ova podrška lekara i porodice.

Kako Vujićeva ističe, najponosnija je kada izlečena deca dođu kod nje nakon nekoliko godina kao zdravi i ostvareni ljudi.

Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić" je ove godine dobio i najsavremeniji aparat za magnetnu rezonancu.

Novinar: Ivana Damnjanovic