Informatika od prvog razreda osnovne škole

|   Info
Ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević izjavio je da će informatika postati obavezan predmet od prvog razreda, a programiranje od trećeg razreda osnovne škole, kao i da će se u škole vratiti bazični sportovi, među kojima je i plivanje.

 

Izvor: FoNet

Šarčević je u intervjuu za list Politika od ponedeljka rekao da će specijalizovana odeljenja za sportiste, osim u Beogradu, postojati u još pet gradova širom Srbije.

On je najavio da će ove godine biti uvedena odeljenja za učenike nadarene za istoriju i geografiju, a postojaće i specijalizovani smerovi u gimnazijama za razne tipove umetnosti iz kojih će đaci moći da nastave školovanje na fakultetima dramskih, muzičkih umetnosti, ali i političkih nauka.

"Idemo na razvoj kreativnih industrija od nivoa gimnazijskih odeljenja u kojima će se polagati matura. U daljoj budućnosti možemo imati i ekonomske gimnazije", rekao je Šarčević i dodao da neće biti dirane srednje medicinske, poljoprivredne i tehničke škole jer dobro funkcionišu.

Šarčević je dodao da akreditacije za međunarodnu maturu imaju tri srpske gimnazije - prošle nedelje akreditaciju su za po jedno odeljenje dobile niška gimnazija "Svetozar Marković" i Deseta beogradska gimnazija "Mihajlo Pupin", a odranije to ima i novosadska gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj".