Uhapšeni osumnjičeni za pranje novca

|   Info
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uhapsili su V.D.(52), M.C. (45), M.N. (46), D.M.(59) , A.F. (45) i Ž.S. (67) zbog sumnje da su izvršili krivična dela pranje novca, poreska utaja i poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost, saopštio je danas MUP.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

V.D. i M.C. iz Niša uhapšeni su zbog sumnje da su izvršili krivična dela pranje novca, poreska utaja i poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost

M. N. i D. M. iz Niša, A.F. iz Zemuna i Ž.S. iz okoline Prokuplja uhapšeni su zbog sumnje da su izvršili krivična dela pranje novca u pomaganju i poreska prevara, dok je policija podnela krivičnu prijavu protiv šezdesetdvogodišnje žene iz Niša, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo pranje novca.  

Sumnja se da su V. D. i M. C. kao bivša odgovorna lica privrednog društva „Katrin kompani“ doo iz Niša, u periodu od jula 2022. godine do februara 2023. godine, sa računa tog privrednog društva preneli novac u iznosu od oko 78.183.000  dinara, na račune tri privredna društava čija su odgovorna lica osumnjičeni M. N, D. M. i A. F, sa kojima su prethodno dogovorili da sačine fiktivne račune  za nabavku opreme i usluge šivenja, iako su znali da ona nemaju zaposlene radnike, magacinski prostor i opremu.

Potom su, kako se sumnja, A. F. i D. M. svoj deo novca preneli na račun privrednog društva osumnjičenog M. N. koji je novac u celosti dalje preneo na tekući račun osumnjičenog Ž. S., na osnovu iznajmljene građevinske opreme i mehanizacije koju Ž.S. nije posedovao, i koji je istog dana celokupan iznos elektronski prebacio na tekuće račune osumnjičenih  V.D., M.C., D.M., M. N. i šezdesetdvogodišnjakinje, na ime navodne pozajmice.

Petoro osumnjičenih su potom podizali deo novca u iznosu od 9.096.500 dinara, dok su V. D. i M. C. ostatak novca u iznosu od 69.086.200 dinara uplaćivali na račune svojih privrednih društava „Katrin kompani“ doo i „KG - Katrin grupacija“ doo, na ime pozajmice osnivača za likvidnost.

V.D. i M.C. su na taj način celokupan iznos novca držali i koristili za svoje potrebe sa znanjem da je stečen kriminalnom delatnošću i sa obračunatim porezom, naneli štetu privrednom društvu „Katrin Kompani“ doo i budžetu Republike Srbije u iznosu od 26.971.367 dinara.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48  sati nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti sprovedeni u Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar