U Skoplju se i pored vanrednog stanja nastavljaju radovi

|   Info
U Severnoj Makedoniji zbog pandemije Kovid 19 vanredno stanje produženo do 30.5.2020. god. Iako je u Severnoj Makedoniji još uvek vanredno stanje, sa radovima se nije stalo.

 

Konkretno, u Skoplju je pored dezinfekcije svih gradskih površina aktuelan i građevinski poduhvat za sređivanje prostora i ulica oko infektivne klinike zbog postavljanja montažne Kovid bolnice.

Radilo se i na drugim projektima. Jedan od najznačajnijih je povezivanje centra grada preko direktnog izlaza na obilaznicu autoputa oko Skoplja.

Gradonačelnik Skoplja Petre Šilegov je “iskoristio” zabranu kretanja za generalno čišćenje i sređivanje grada postavljanjem bulevarskog zelenila.
Skoplje je bio grad lipa, međutim projektom 2014. godine, nakon seče zelenih površina, izgrađene su zgrade u barok stilu i mnoštvo spomenika, koji zbog lošeg kvaliteta ometaju održavanje.

Glavni trg Plostad je rasparčan na parcele i prodavao se privatnim kompanijama za hotele i tržne centre. Upravo zbog svih ovih situacija, javnost je zabrinuta.

Dok se vodi sudski spor oko “glavnog trga”, gde je bio predviđen objekat “Španske stepenice”, gradonačelnik Šilegov je rekao da dok je on gradonačelnik neće dozvoliti da niko više gradi na već zatrpanom Plostadu. Zahvaljujući sponzorima izgrađen je travnjak i samim tim lepša zelena oaza za građane.
Trend vraćanja zelenila se nastavlja a u centru grada, pa je napravljen zeleni krov na Gradskom tržnom centru iz 1973 godine.

Zelena ofanziva po novim standardima u Skoplju se nastavlja u očekivanju etapnog popuštanja mera, otvaranja granica, gostiju i turista, ali prateći preporuke Ministarstva zdravlja za otvaranje svih komercijalnih objekta.

Do ukidanja mera, građani se pridržavaju preporuka, restorani i kafići su zatvoreni, dok su u popuštanju prvih mera otvoreni tržni centri.

“Čekamo vas u Skoplju”, poručuje gradonačelnik Skoplja, advokat Petre Šilegov.