Trivan zakazao, pa otkazao konferenciju za medije

|   Info
Da li ministar izbegava preuzimanje odgovornosti?
Foto: FoNet

 

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan u petak je zakazao, pa otkazao konferenciju za medije, povodom zagađanja vazduha, prenosi b92.

Zagađenje vazduha traje već danima, a ministar Trivan se držao postrance. Usledile su i kritike predsednika Vučića i premijerke Brnabić za to što nije izašao pred građane sa informacijama i preuzeo odogovornost. Kada se činilo da će se to konačno dogoditi – ponovo ništa. Trivan je zakazao, pa se izvinio i otkazao konferenciju za medije.

A "o novom terminu konferencije obavestiće nakon prvog sastanka radnog tela Vlade za smanjenje aerozagađenja."

Građani očekuju da ministar opravda činjenja svog ministarstva, naročito troškove – gde je otišlo pola milijarde evra od eko taksi.

On je za beogradske medije izjavio da mada se čini da nije – bio je prisutan u javnosti.

"Stvorio se utisak da me nema nema, a imao sam 260 objava u medijima - rekao je Trivan, koji je dan ranije u saopštenju poslao spisak od devet mera za smanjenje zagađenja uz navođenje da ništa nije u njegovoj nadležnosti, već samo izrada planova kvaliteta vazduha lokalnih samouprava.

Podsećamo, zbog toga što se konkretne mere ne preduzimaju, Zaštitnik građana Zoran Pašilić kaže da je protiv resornog ministarstva pokrenuo postupak kontrole. Predsednik Vučić izjavio je u sredu da je pozvao premijerku Brnabić i upitao je da li je živ ministar zazštitu životne sredine, što je premijerka kasnije i potvrdila.
Brnabićeva je istakla da je posledično zbog nečinjenja ministarstva ekologije Vlada Srbije osnovala radno telo, na čijem je ona čelu, koje će koordinisati problem zagađenja.

Bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić kaže da nema razumevanja za Trivanovo otkazivanje konferencije za novinare, jer je već dugo vremena očigledno da Vlada duguje medijima i javnosti mnogo više informacija o stanju životne sredine nego što ih ih daje.

"Ne smemo ignorisati činjenicu da je u poslednjih sedam-osam godina prikupljeno pola milijarde evra namenski za zaštitu životne okoline i taj novac je potrošen nenamenski. Zato ne može biti opravdanja", naglašava Šabić.