Nema rušenja mini hidroelektrana

|   Info
Izgrađene mini hidrocentrale u zaštićeniom dobrima niko neće rušiti, pravna država ne može da se kreće unazad, već unapred, izjavio je danas ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Ministar Trivan jei dodao da najavljenim izmenama postojećih propisa u toj oblasti niko neće biti oštećen.

Trivan je novinarima u Beogradu, nakon otvaranja skupa "Građani pokreću grad budućnosti/Re-imagining the citu", najavio da se očekuju izmene Zakona o zaštiti prirode kojima će biti zabranjena izgradnja mini hidrocentrala u zaštićenim dobrima.

"Svim akterima pokušavamo da objasnimo da tim izmenama Zakona neće niko ništa izgubiti", rekao je Trivan.

On je, ipak, istakao da mini hidrocentrale u zaštićenim dobrima moraju da rade po pravilima.

"Svi oni koji su eventualno dobili dozvole za izgradnju u zaštićenim dobrima, mi smo im nudili i nudimo na ovaj način, rado ćemo zameniti te lokacije za neka van zaštićenih dobara", rekao je Trivan i dodao da će se sa investitorima razgovarati o eventualnim obeštećenjima.

"Ljudi koji su dobili dozvole, manje-više su dobili dozvole koje su legalne i legitimne, zato što zakon dozvoljava. Loš je zakon, moramo da ga menjamo", kazao je Trivan.

Komentarišući otpor građana koji brane izgradnju mini hidroelektrana u zaštićenim područjima, on je istakao da je istina spora, ali dostižna.

"Epilog je da su građani u pravu i da je struka u pravu i da se to ne može raditi tako da ugrožava životnu sredinu, naročito ne na zaštićenim dobrima, a i tamo gde nije zaštićeno dobro moraju se poštovati elementarna pravila - kako se gradi i gde se gradi", rekao je Trivan.