Proverite sluh na vreme

|   Info
Više od 300 miliona ljudi pati od hroničnih oboljenja uha, dok je ozbiljno oštećenje sluha prisutno kod 32 miliona dece u svetu, rečeno je povodom Svetskog dana sluha u niškom Kliničkom centru. Oštećenje sluha predstavlja veliku opasnost prilikom vožnje ili nekih drugih aktivnosti i zbog toga su veoma bitne redovne provere kod lekara, kaže Dušan Milisavljević direktor niške Klinike za bolesti uha, grla i nosa.
Foto: televizija Kopernikus

“U poslednjih godinu i po dana kod 6 mališana u jugoistočnoj Srbiji dijagnostikovano je oštećenje sluha” kaže Dušan Milisavljević direktor ORL klinike u Nišu povodom Dana sluha koji se obeležava ovog meseca.  Lekari apeluju na roditelje da se odmah, čim primete da dete slabije čuje, obrate lekarima.

“U niškom porodilištu sluh se proverava kod svih novorođenih beba što je podiglo poziciju Srbije u svetu, jer mnogo balkanske zemlje nemaju taj skrning program” – naglašava Milisavljević.

Milisavljević je podsetio da je Republički  fond za zdravstveno osiguranje početkom ove godine doneo novu uredbu o prepisivanju slušnih aparata koja podrazumeva to da pacijenti da prepisivanje ovih pomagala može da obavi isključivo lekar specijalista ORL ili subspecijalista audiologije zdravstvene ustanove tercijarnog nivoa.  “Nije poenta da se nekom da slušni aparat ako njegov procenat oštećenja sluha ne podrazumeva da je potrebno da on nosi slušni aparat. Zbog toga su klinički centri i ORL klinike najopremljenije jedinice za pružanje dijagnostike i rehabilitacije sluha” – kaže Misilavljević.

 

Svi građani jugoistočne Srbije utorkom i sredom mogu da dođu u ORL kliniku KC Niš bez zakazivanja pregleda, potrebno je samo da imaju zdravstvenu klnjižicu i uput.

 

Kolegijum lekara ORL klinike u Nišu proglasio je mart mesec danom sluha.