Prelazak na nove energente

|   Info
Individualna ložišta identifikovana su kao jedan od ključnih problema kad je u pitanju zagađenje vazduha, zbog toga što je korišćenje uglja, mazuta, drveta i dalje masovna pojava u Srbiji, izjavio je direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet, RTS

Blagojević je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS naveo da više od milion domaćinstava koristi čvrsta goriva, odnosno peći na drvo i na ugalj, a da se situacija u javnim objektima menja na bolje.

"Radi se zamena kotlova sa uglja, mazuta, i drva prelazi se na biomasu, na energetski efikasne kotlove i energente. Na taj način, se bitno smanjuju troškovi, ali se bitno smanjuje i zagađenje. Sve se to radi na javnim objektima koji su u sektoru prosvete, zdravstva, socijalne zaštite", objasnio je Blagojević.

Kako dobar primer naveo je Mionicu gde je, kako je rekao, na malu gradsku toplanu priključeno 18 objekata.

"Ta toplana je omogućila da se troškovi grejanja smanje na 40 odsto od toga koliko je grejanje koštalo pre. Na nju su priključene i zgrada opštine, policije, vrtić, osnovna i srednja škola, dom zdravlja, sportska hala, bioskop", rekao je Blagojević.

Dodao je da se pored promene energenata, na tim objektima menjaju fasade, stolarija i krovni omotači i istakao da je više hiljada objekata u prošlosti bilo izloženo nemaru.

"Nije se u njih dovoljno ulagalo, ali sada lokalne samouprave i sektori identifikuju objekte koji predstavljaju prioritete – zdravstvo za zdravstvo, prosveta za prosvetu, socijalna zaštita za socijalnu zaštitu, naravno uz participaciju lokalnih samouprava", zaključio je Blagojević.