Počinje Forum u Davosu

|   Info
U Davosu danas počinje jubilarni 50. godišnji Svetski ekonomski forum (WEF), koji će okupiti pripadnike svetske političke i ekonomske elite.
Foto: Pixabay.com

 

Izvor: FoNet

Među temama Svetskog ekonomskog foruma su klimatske promene, usporavanje globalnog rasta, trgovinski ratovi, sukobi i tenzije na Bliskom istoku, u severnoj Africi i u istočnoj Aziji.

Forum u Davosu traje 20. do 24. januara, a danas će biti formalno otvoren govorima osnivača foruma Klausa Švaba, predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i prigodnim koncertom povodom 250. godišnjice Ludviga van Betovena.

Radni deo samita počinje u utorak kada se, između ostalog, očekuje govor američkog predsednika Donalda Trampa.

Posebnu pažnju medija privlači 17-godišnja švedska klimatska aktivistkinja Greta Tanberg, koja je u otvorenom pismu sa grupom aktivista, uoči početka skupa u Davosu zatražila hitnu globalnu obustavu subvencioniranja i ulaganja vezanih uz fosilna goriva.

Na skupu u Davosu učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji će u ovom švajcarskom zimskom centru boraviti danas i sutra, a prisustvovaće ceremoniji otvaranja i skupu na kojem će se obratiti predsednik Sedinjenih Američkih Država Donald Tramp, saopšteno je iz pres službe predsednika Srbije.

Najavljeno je da će Vučić imati i niz bilateralnih susreta sa svetskim zvaničnicima, privrednicima i predstavnicima finansijskih institucija.