Penzioneri u jutarnjoj kupovini u Jagodini: Pohvale za besplatan prevoz i pomoć volontera

|   Info
Kupci na ulazu u jagodinske trgovinske objekte dobijali maske i rukavice, vršena je i dezinfekcija, a bilo je otvoreno više od 100 prodavnica: kako u gradu, tako i na seoskom području
Foto: TV Kopernikus

 

Uredbom Vlade Republike Srbije, licima starijim od 65 godina i penzionerima je tokom sedmice zabranjeno da izlaze napolje zbog epidemije korona virusa. To pravilo ne važi samo subotom u terminu od 4 do 7 ujutru, kada mogu da izađu i obave kupovinu namirnica koje su im potrebne u objektima koji su otvoreni specijalno za tu priliku. Tako je bilo i prošle subote.

Penzioneri su strpljivo čekali u redu, poštujući razmak od dva metra razdaljine, dok su im se delile zaštitne maske i rukavice, iako su mnogi od njih već došli pripremljeni. Ujedno je na samom ulazu vršena i obavezna dezinfekcija:

-Grad Jagodina je i ovaj put obezbedio taksi vozila koja besplatno voze kupce do njihovih kuća. Tu su i volonteri koji pomažu ljudima da spakuju stvari u svoje kese, da ih bezbedno stave u automobile i odnesu do svojih kuća. U toku protekle nedelje podelili smo više stotina paketa sa hranom i higijenskim proizvodima. Tu podelu nastavljamo i dalje. Grad je obezbedio i dovoljan broj zaštitnih maski i rukavica koje smo podelili u velikom broju, a delićemo ih i u periodu pred nama. Organizovan je i kol centar, koji svi mogu nazvati da bi rekli šta im je potrebno dok traje ova vanredna situacija. Volonteri se trude i trudiće se da dođu do svakog i do najudaljenijih mesta. Svi resursi grada su na raspolaganju građanima, a najpre onima koji imaju više od 65 godina, hronične bolesti, niska primanja i onima koji nemaju bliže srodnike da se o njima staraju. Intenzivno se radi i na dezinfekciji i pranju ulica, kao i dezinfekciji stambenih zgrada. To se radi u noćnim satima da bi grad tokom dana bio čist i da bi se što uspešnije zaštitili od zaraze –rekla je Biserka Jakovljević, direktorka Centra za socijalni rad u Jagodini.

Po završetku kupovine, ispred prodavnica su kupce čekali mladi volonteri. Oni su dobijali pohvale što i u ranim jutarnjim časovima pomažu najstarijima:

-Najiskrenije kažem da sam izuzetno zadovoljna. Ja se i ne osećam toliko starom, ali sama činjenica da mi neko pomaže znači puno. Htela sam da ih častim nečim, ali deca to nisu htela da uzmu. Imam i besplatan prevoz. Sve je jako lepo iznenađenje –rekla je jedna gospođa po završetku kupovine.

-Svaka čast lokalnoj samoupravi što nam je ovo obezbedila ovu pomoć. Ništa bez njih –rekao je jedan kupac.

-Organizacija je odlična, pogotovo sa ovom mladom decom. Na ovaj način oni idu pravim putem, poštuju starije –istakla je jedna penzionerka.

-Iz Bukovča sam došao pešice i evo sada će me taksi vratiti u selo. Ja sam im puno zahvalan –rekao je jedan penzioner po ulasku u prevoz.

I ovoga puta, jagodinskim penzionerima je bilo dostupno više od 100 maloprodajnih objekata, kako u gradu, tako i na seoskom području.

Dušan Miletić