Očekuje se potpuna stabilizacija u snabdevanju tržišta alkoholom

|   Info
Domaće desetilerije ponudile da prerade izvesne količine vina i rakije u medicinski alkohol.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Početkom naredne sedmice očekuje se potpuna stabilizacija u snabdevanju tržišta alkoholom, a domaći proizvođači redovno snabdevaju zdravstvene ustanove i apoteke, saopštila je danas Privredna komora Srbije (PKS), uz ocenu da se utiasak nestašice stvorio zbog povećane tražnje za tim proizvodom i proteklih dana.

Proizvođači ističu da fabrike rade u tri smene, nije bilo prekida ni u proizvodnji ni u isporuci, i u potpunosti mogu da zadovolje zahteve domaćeg tržišta, navodi u saopštenju PKS, uz najavu da su zbog povećane potražnje i potrebe za etanolom kao dezinfekcionim sredstvom, domaće desetilerije ponudile da prerade izvesne količine vina i rakije u medicinski alkohol.

Komora Srbije je u svakodnevnom je kontaktu sa našim proizvođačima etanola i trudimo se da im pomognemo oko nabavke sirovina i energenata, odnosno, mazuta, rekao je Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala PKS.

On je ocenio da se situacija na tržištu, izazvana povećanom tražnjom za svim dezinfekcionim sredstvima, pa i medicinskim alkoholom, polako se smiruje i uskoro se očekuje potpuna normalizacija.

Direktor beogradske kompanije PAN ALKO SISTEM Mile Bogdanović ističe da je proizvodnja stabilna, svakodnevno isporučuju tržištu alkohol i da nije bilo prekida u isporuci, a proizvodnja je organizovana u tri smene, uz dnevni kapaciteti su oko 25.000 litara alkohola.

I iz kompanije SWAN LAKE iz Kovina poručuju da proizvode koncentrovani etanol 96 odsto, razblaženi etanola 70 odsto, biocidni proizvod na bazi etanola 70 odsto i biocidno sredstvo za dezinfekciju ruku, da rade u tri smene, svih 30 dana u mesecu, ali da izmaju velike zahteve za isporuku svojih proizvoda, jer je pojačana potrošnja svih sredstava za dezinfekciju, "uticala je na enormnu tražnju u kratkom vremenskom roku".

Dnevni kapaciteti novosadske kompanije REAHEM su oko 4.000 litara alkohola, dok je Republička direkcija za imovinu od kompanije NAVIP preuzela oko 350.000 litara belog vina za destilaciju, a Vino Župa iz Aleksandrovca preradiće ga u alkohol jačine 75 procenata koji će biti isporučen bolnicama.

Direkcija za imovinu će još jednu količinu alkoholnih destilata, stečenih iz poreskog postupka u državnu svojinu staviti na raspolaganje radi dalje destilacije u medicinski alkohol, sve u hitnom postupku u svrhu borbe protiv novog virusa korona.

Članovi Grupacije proizvođača jakih alkoholnih pića PKS inicirali su i organizovali anketiranje članica – destilerija o mogućim količinama alkohola koje bi donirali za preradu u alkohol jačine 75 odsto za potrebe bolnica i zdravstvenih ustanova.

Destilerije su spremne da doniraju oko 11.300 litara voćnih destilata prosečne jačine oko 60 odsto. Za donacije su se prijavljivale i manje destilerije koje su ponudile i rakiju spremnu za prodaju samo da pomognu u teškim trenucima, navedeno je u saopštenju PKS.