NBS najavila niže referentne kamatne stope

|   Info
U proteklih godinu dana, inflacija se kretala u skladu s projektovanom putanjom inflacije iz avgusta prošle godine, što je doprinelo jačanju poverenja u Narodnu banku Srbije. Da ova institucija efikasno kontroliše inflaciju i da će ona u narednom periodu ostati niska i stabilna, potvrđuju i ocene relevantnih međunarodnih institucija, tvrde stručnjaci.

Na eksterne finansijske uslove u periodu od majskog izveštaja bitno je uticao zaokret u monetarnim politikama vodećih centralnih banaka, koje ne samo da usporavaju proces njihove normalizacije već i najavljuju dodatne monetarne podsticaje. Narodna banka Srbije u julu i avgustu ove godine donela je odluku o sniženju referentne kamatne stope, istakao je Zeljko Jovic , viceguverner.

Izveštaj o inflaciji predstavlja najvaznije sredstvo informisanja javnosti o sadašnjoj i očekivanoj inflaciji, analizi makroekonomskih kretanja kao i ocenu efikasnosti monetarne politike koja je vođena u proteklom tromesečju. Avgustovski izveštaj usvojen je na sednici Izvršnog odbora 8.avgusta 2019. godine.