Mali: Srbija pokazala koliko je stabilna

|   Info
Ministar finanasija Siniša Mali najavio je danas da će Vlada sutra doneti odluku o povoljnim kreditima za oko 1.400 preduzeća čije je poslovanje vezano za Rusiju, Ukrajinu i Belorusiju, istakavši da je Srbija za protekle tri godine pokazala koliko je stabilna i da ispunjava sve što obeća.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

Ceo svet, pa i Srbija, nalazi se pred ogromnim izazovima, kao što su kriza u Ukrajini, nastavak pandemije virusa korona, visoka inflacija i energetska kriza, što pojačava opasnost recesije i stagflacije, rekao je Mali na konferenciji "Koliko je otporna srpska privreda na globalne krize i izazove?".

Navodeći da će Vlada nastaviti da štiti životni standard građana i pomaže privredi, Mali je kazao da je Vlada preuzela niz mera, kao što su kontrola cena goriva, zadržavanje na sadašnjem nivou cene električne energije, ograničenje cena namirnica, nastavak pružanja novčane pomoći građanima.

On je izjavio da Srbija čvrsto stoji na putu evropskih integracija i da je članstvo u Evropskoj uniji prioritet Beograda.

Mali je izneo podatak da je ove godine trgovinska razmena sa Nemačkom porasla za 27 odsto i da će njena vrednost na kraju 2022. iznositi 7,5 milijardi evra.

Nemačka je treći najveći strani investitor u Srbiji, rekao je Mali.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je naveo da je izvoz Srbije u članice EU 17 puta veći nego u Rusiju.

U Srbiji je 950.000 radnih mesta direktno vezano za kompanije koje posluju sa EU. Iz članica EU dolazi 70 odsto investicija u Srbiju, izjavio je Čadež.

Pred nama je veoma težak period, na koji ne možemo mnogo da utičemo, jer se radi o globalnom problemu, rekao je Čadež, uz tvrdnju da "živimo u svet poptpuno drugačijem nego pre nekoliko meseci".

Energenti nikada više neće biti jeftini kao pre pandemije i ukrajinske krize, izjavio je Čadež.

On je izneo podatak da je Nemačka uložila skoro tri milijarde evra u Srbiji.

Kompanije iz Nemačke zapošljavju oko 120.000 ljudi u Srbiji, naveo je Čadež.

Nemački ambasador u Beogradu Tomas Šib je rekao da su zbog napada Rusije na Ukrajinu mnoge zemlje postale svesne propusta u diverzifikaciji snabdevanja energentima.

I Srbija je pogođena tim ratom, zbog rasta cena energenata i hrane, izjavio je Šib.

Nemačka neće napustiti svoje partnere tokom krize, rekao je Šib, uz poruku da je integracija Zapdnog Valkana u EU i dalje prioritet spoljne politike Berlina.