Jasmina Milošević: "Brzina, alkohol, vrućine i umor kao rizici u saobraćaju"

|   Info
Zaključno sa 6. avgustom ove godine, u odnosu na isti period prošle godine, dvadeset jedna osoba više je poginula, ali i dalje imamo manje povređenih nego prošle godine u istom tom periodu. Prekoračenje brzine, pogrešno preduzimanje radnji od strane vozača, vožnja pod dejstvom alkohola, kao i vrućine i nepažnja su najčešći razlozi nezgoda, poručuje direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja, Jasmina Milošević.

Od ukupnog broja saobraćajnihnezgoda njih 40 odsto se dogodi tokom leta. To je kritično doba godine, jer se na putevima nalazi veliki broj vozila u tranzitu, ali I zbog nepovoljnih vremenskih uslova u smislu visokih temperatura, učešća velikog broja mladih vozača I prisustvamotorizovanihdvotočkaša, ocenjuje direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja, Jasmina Milošević.

 

U strukturi stranih vozača koji tranzitiraju Srbijom, najveći je broj onih iz Turske, pa je i Turska ambasada podržala kampanju “Vozi odmoran” Agencije za bezbednost soabraćaja, koja apeluje na sve vozače, a sporovdi se u saradnji sa Upravom granične i Upravom saobraćajne policije MUP-a.

 

Jasmina Milošević ističe da istraživanja pokazuju da vozači smatraju da je ograničenje brzine nešto što ih sputava da stignu što pre na svoje odredište. Međutim, ukoliko vozač sedne za volan uz razmišljanje da ne treba poštovati saobraćajne propise u toj meri više stvara rizik od saobraćajne nesreće. Poštovanjem saobraćajnih propisa čuvamo i naše, ali i živote svih drugih učesnika u saobraćaju, poručila je Miloševićeva.

Novinar: Danijela Perović