Goranu Bregoviću nagrada “Šaban Bajramović”

|   Život
Goran Bregović je ovogodišnji dobitnik Nišville Grand Prix „Šaban Bajramović za fuziju džeza sa drugim pravcima, a nakon uručenja nagrade, u subotu 14. avgusta, Bregović će zajedno sa Nišville big bendom izvesti nekoliko svojih kompozicija u džez aranžmanima.
Foto: Nišville promo / menadžment Gorana Bregovića

 

U drugom delu koncerta pridružiće im se njegov „Orkestar za svadbe i sahrane“. Goran Bregović će prvi put obići Spomenik Šabanu Bajramoviću, za čije je podizanje 2010. godine – bio prvi donator, najavljeno je iz Nišvilla.

“Goran Bregović je sigurno jedan od najomiljenijh, a istovremeno i najkuđeniji muzičar sa ovih prostora. Ali, kako činjenice govore - on je sigurno najuspešniji umetnik sa područja Balkana na polju muzike u svetskim okvirima”, saopštili su organizatori Nišville džez festivala.

- Veoma je mali broj muzičara koji su uspeli da razviju umetnost takve amplitude koja koherentno meša tako veliku raznolikost stilova i tehnika, ne gubeći pri tom svoj identitet. Bregovićev komad se može prepoznati već na prvom saslušanju i čini se da se obraća čitavoj planeti - bez razlika koje nameću rasa, pol, godište ili religija. Ako se postavlja pitanje šta je Bregović: Savremeni kompozitor, tradicionalni muzičar ili rok zvezda, on nije morao da bira - uzeo je sve i stvorio muziku koja je istovremeno univerzalna i nepogrešivo njegova.