Drecun: Resetovati dijalog

|   Info
Dijalog Beograda i Prištine će se nastaviti, ali je pitanje da li se može postići napredak i šta je svrha daljih razgovora ako tog napretka nema, izjavio je FoNetu predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun, koji od Evropske unije (EU), ali i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), očekuje da utiču na Prištinu.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

Mislim da će u narednom periodu biti potrebno resetovanje dijaloga, da se vidi kako dalje u razgovorima Beograda i Prištine, pošto imamo vrlo negativno iskustvo posle dva sastanka "na vrhu", rekao je Drecun.

On je u serijalu Agreman, povodom dva sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, konstatovao da nije svrsishodno, ni politički racionalno, samo razgovarati, a ne postizati napredak.

Ukazujući da je Kurti "minirao oba sastanka", Drecun je podsetio da je na prvom tražio da se kaže kada će Srbija priznati Kosovo.

Kada je video da to Vučić neće učiniti, onda je predložio nekakve četiri tačke, da bi se videlo da je konstruktivan, ukazao je Drecun, napominjući da je Kurti, prilikom nedavnog susreta u Briselu, optužio Srbiju za "trostruki genocid".

Kako je precizirao, ponudio je "nekakva" dva dokumenta, koja su za Srbiju neprihvatljivi, jer se radi o priznanju "lažne države Kosovo".

Drecun dodaje da su Sjedinjene Američke Države (SAD) direktno ili posredno uvek uključene u dijalog, ali smatra da je odgovornost za uspeh na onome ko je zvanični posrednik, a to je EU.

Prema njegovim rečima, Unija bi morala da preduzme nešto, jer ovako, što bi Kinezi rekli, deluju kao tigar bez zuba.

Sigurno imaju mehanizam kojim bi mogli da navedu Kurtija i prištinsku delegaciju na politički racionalno i predvidivo ponašanje, ako se želi uspeh, smatra Drecun.

Kako je sugerisao, EU bi mogla da iznese stav, koji bi potom potvrdile i SAD, da je Priština ta koja onemogućava bilo kakav napredak i da za to treba da snosi posledice.

To bi bilo poprilično otrežnjujuće za Prištinu, uveren je Drecun, koji misli da posrednici Miroslav Lajčak i Metju Palmer nisu dobro pripremili prvi sastanak Vučića i Kurtija, a onda to nije bio slučaj ni sa minulim susretom.

Prema njegovoj oceni, Srbija se pokazala kao pouzdan partner, koji se izuzetno dobro pripremi za svaki susret, spreman da se postigne kompromis.

Upitan da li bi međunarodna zajednica mogla da "sruši" Kurtijevu vladu u potrazi za partnerom na Kosovu koji bi bio spremniji za razgovore, Drecun je odgovorio da je takva situacija već postojala.

Kako je podsetio, nekadašnji specijalni izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel je "rešio" novim izborima na Kosovu i Metohiji.

Kurti sada govori o nekakvim istorijskim izborima, valjda smatra da istorija počinje od toga kada je on pobedio na izborima i misli da bi mu snaga, koju je u međuvremenu stekao, pomogla da dobije i veći broj glasova, protumačio je Drecun.

On je poručio da bi Vašington i Brisel trebalo da odluče za kojim metodama će posegnuti, ako žele napredak, i naglasio da je Beogradu bitno da ima partnera koji je predvidiv.

To znači da realizuje ono što je dogovoreno i da bude iskreno posvećen dobroj volji da se razgovara o rešavanju ključnih problema za sve stanovnike na Kosovu i Metohiji, objasnio je Drecun.

Kako je predočio, takvu predvidivost nemamo sa Kurtijem, a to bi trebalo da obezbede oni koji su posrednici u dijalogu, pre svega EU, a onda i SAD.