Dogovorena zajednička deklaracija

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je na sastanku sa premijerima Albanije i Severne Makedonije Edijem Ramom i Zoranom Zaevom dogovorena zajednička deklaracija.
Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike

 

Izvor: FoNet

Zajednička deklaracija će se zasnivati na sprovođenju četiri ključne slobode Evropske unije na Zapadnom Balkanu - slobode protoka robe, kapitala, usluga i ljudi.

Cilj je da do kraja 2021. godine stvorimo uslove da uz ličnu kartu možete prelaziti naše granice, rekao je Vučić posle sastanka u Novom Sadu i najavio da je dogovoreno da sledeći susret bude u Ohridu 10. novembra.

Vučić je izrazio nadu da će Evropska unija odlučiti da se do kraja godine otvore pregovori o članstvu sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas u Novom Sadu da postoje otvorena pitanja u srcu ovog regiona, ali da to što se ne slažemo po tom pitanju, ne bi trebalo da sprečava lidere i zemlje da se dogovaraju o onome što će poboljšati život građana.

Rama je, posle trilaterale u Novom Sadu, rekao da je to sastanak sa značajnim ishodom.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev ocenio je da današnji sastanak Srbije, Albanije i te zemlje pokazuje da politički odnosi u regionu postaju jednostavniji i da ovaj region više nije bure baruta.

Ovaj region postaje region mira, stabilnosti, ekonomskog razvoja, 21. veka, region posvećen evropskim integracijama i unapređenju života svojih građana, rekao je Zaev na konferenciji za novinare.