Đedović: Srbija spremna da reformiše energetski sektor

|   Info
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je danas da je Srbija spremna da reformiše energetski sektor, da su četiri ključna energtska preduzeća stub privrede, da je neophodno da ta preduzeća budu efikasna i da bi profesionalni menadžment trebalo da pomogne da bude više para u budžetu.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet, RTS

Đedović je za Radio-televiziju Srbije rekla da je svaka promena bolna, ali da Srbija mora da se osloni na preduzeća Elektromreža Srbije, Elektroprivreda Srbije (EPS), Elektrodistribuciju Srbije i i Srbijagas i da bi ona trebalo da stvaraju profit, "a za to je neophodno da se postepeno podiže cena i struje i gasa".

Dodala je da je Srbija spremna da reformiše energetski sektor da bismo imali zdraviju životnu sredinu, da bismo mogli da budemo energetski nezavisni i da imamo manje izdatke za uvoz struje i gasa.

Đedović je rekla da je glavna poruka posete srpske delegacije Norveškoj da će ta zemlja pomoći Srbiji da sprovede reforme u energtskom sektoru.

Istakla je da očekuje da će reforme biti završene do marta ili aprila, i da one podrazumevaju i tržišne cene struje, a da je Fiskalni savet predložio veću zaštitu najsiromašnjih.

"Norveška je razvijena zemlja i Evropa od nje zavisi što se tiče energenata. Oni su energetska preduzeća počeli da reformišu pre 30 godina, počeli su da uvode profesionalni menadžment. Bili su svesni da imaju resurse i da žele da ih zadrže i da moraju odgovorno prema njima da se odnose a to zahteva profesionalni menadžment", istakla je Đedovićeva.

Na pitanje da li će na čelu energetskih preduzeća doći stranci, ona je ocenila da nisu bitna imena i prezimena već da je važno da znamo da moramo da se menjamo "jer ovako više ne može".

Naglasila je da drža ne namerava da prestane da bude vlasnik EPS i da je suština da država bude odgovorna.

Navela je da je u Norveškoj većina energetskih preduzeća u vlasništvu države, ali da to ne znači da ne mogu da budu i odgovorna.

"Dosta smo razmišljali o neminovnosti da se podignu cene struje i gasa. Uradili smo to najmanje moguće. Struja će porasti osam odsto od 1. januara, gasa 11 odsto. Gas je u Bugarskoj porastao 108 odsto, u Makedoniji dva puta više", napomenula je Đedović.

Rekla je da će država nastaviti da subvencioniše privredu i naglasila da je bitno da će se povećavati izdavanja da bi se zaštitili najugroženiji.