Dan Vojne bolnice u Nišu posvećen dr Vladanu Đorđeviću

|   Info
Otkrivanjem biste dr Vladanu Đorđeviću, osnivaču srpske hirurgije, 22. januara obeležiće se 142 godine postojanja i rada Vojne bolnice u Nišu. Svečanost će biti upriličena i otvaranjem izložbe posvećene ovom čuvenom srpskom lekaru, kao i polaganjem venaca na spomen obeležje žrtvama pegavog tifusa za vreme Prvog svetskog rata.

Dan Vojne bolnice u Nišu ove godine biće posvećen Vladanu Đorđeviću, čuvenom srpskom lekaru i političaru, na čiji je predlog osnovano Srpsko lekarsko društvo i Crveni krst Srbije. Tom prilikom njemu će 22. januara svečano biti otkrivena bista ispred centralnog ulaza Vojne bolnice. 
Nacrt i idejni projekat uradio je arhitekta u penziji Hadži Ivan Redi u saradnji sa vajarom Miroljubom Kostićem. Redi je kazao da je urađena bista visine 65 cm koja prikazuje dr Vladana Đorđevića u vremenu kada je bio osnivač Vojne bolnice Niš.
Povodom obeležavanja Dana vojne bolnice, istoričari niškog Narodnog muzeja izradili su katalog i izložbu posvećena Đorđeviću.
Vladan Đorđević je bio lekar, književnik, političar, predsednik ministarskog saveta Kraljevine Srbije, sanitetski pukovnik i osnivač Crvenog krsta Srbije i Srpskog lekarskog društva. Naredbom Vrhovne komande srpske vojske, a na predlog Đorđevića, samo deset dana po oslobođenju Niša od turske vladavine, u tom gradu je 22. januara 1878. godine formirana niška Vojna bolnica pored Ćele Kule.