Božić u Šapcu

|   Info
Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju najradosniji hrišćanski praznik, dan rođenja Isusa Hrista – Božić. Njegovo preosveštenstvo episkop šabački Lavrentije sa sveštenicima služio je svečane božićne liturgije. U crkvi Svetih apostola Petra i Pavla bogosluženjima tradicionalno je prisustvovao veliki broj vernika. Četvrtu godinu u porti crkve lomljena je česnica.
foto: televizija Kopernikus

Poštujući običaje i tradiciju veliki broj Šapčana juče ujutro  prisustvovao je božićnoj liturgiji koju je služio episkop šabački  Lavrentije sa crkvenim sveštenstvom. Obraćajući  se vernicima uz čeistike episkop je podsetio zašto je Božić najvažniji I najradosniji hriščanski praznik u istoriji čovečanstva. Posle liturgije tradicionalno u porti crkve lomljenja je božićna česnica. Teška 30 kilograma sa 400 komada, česnica je u sebi krila tri srebrenjaka I dva zlatnika. Sreća je pogledala Slavicu Petrović koja je u česnici pronašla srebrenjak.

U porti crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Šapcu  na Badnje vče svečano je zapaljen badnjak, simbol jarkog plamena koji osvetljava ljudske duše i domove vernika, donoseći blagodet hrišćanskog mira i ljubavi.  Proslavu Badnje večeri ulepšali su  učenici Šabačke gimanzije i vokalna grupa Šapčanke. 

foto: televizija Kopernikus
foto: televizija Kopernikus
foto: televizija Kopernikus