Beograd od 1. januara zabranjuje plastične kese

|   Info
Od 1. januara 2020. godine grad Beograd zabraniće upotrebu plastičnih kesa. Konačnu odluku doneće odbornici Skupštine grada Beograda na sednici koja bi trebalo da bude održana do kraja avgusta. Građani podržavaju ovakvu odluku, a u Privrednoj komori Srbije kaže da će ova mera negativno uticati na proizvođače plastičnih kesa, kojih ima oko 150.

Od početka sledeće godine plastične kese biće prošlost za sada samo u prestonici, a Beograd će biti među prvom gradovima koji će doneti ovakvu odluku, objavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić. Građani ovakvu odluku uglavnom podržavaju.

Svaka mera na smanjenu upotrebe plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu je dobra za svaku državu u cilju žaštite životne sredine, kaže Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku gumarsku industriju  i industriju nemetala u Privrednoj komori Srbije.

Mera ukidanja plastičnih kesa neće biti dobra za same proizvođače, ističe Stevanović i objašnjava da je poslednjih godina smanjena proizvodnja.

Od početka naplate kesa smanjena je i potrošnja za 40 odsto, ali se povećalo korišćenje i prodaja kesa za smeće zaključuje naš sagovornik  i dodaje da je potrebna edukacija i podizanje svesti kod građana, jer nije kriva kesa što se nalazi u potoku, već ljudski faktor.